Új akvárium a sóstóhegyi iskolában
Fotó: Trifonov Éva

A víz világnapja alkalmából egy 600 literes akváriummal gazdagodott a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézménye. A projekt illeszkedik az intézmény ökoprogramjába, mely során igyekeznek a gyerekeket a környezettudatos életmód irányába terelni. Az akvárium nemcsak látványosság, tanító célzata is van.

 

A halak etetésének folyamata, a szűrőtakarítás fortélyai, fajtajellemzők, védett fajok gondozása. Ezekkel az ismeretekkel lesznek gazdagabbak a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézményének diákjai hamarosan. Ezt a tudást egy alapfokú akvarista bemutatón, illetve a mindennapok tapasztalatai alapján tudják elsajátítani, és alkalmazni a saját új akváriumuknál. Az iskola számára ez egy nagy eredmény, ami egy szoros összefogás által jöhetett létre, erről számolt be Rusznyák László, a tagintézmény vezetője:

„Az akváriumátadáshoz a szakmai felügyeletet, az állatokat, a dekorációt és az egész működtetést a Nyíregyházi Állatpark vállalta. Az akváriumkomplexum megépítése, a talapzat az Igrice Egyesület felajánlása. Magát az üres üveg akváriumot szülői felajánlás által kaptuk.  Ez egy igazi összefogás eredménye.”

Szoros kapcsolat az állatparkkal

A Nyíregyházi Állatparknak évek óta tartó partnerkapcsolata van az intézménnyel. Korábban már az állatsimogató kapcsán segítették az iskolát szakmai tanácsokkal és állatokkal. Az akvárium működtetése a felelős állattartásra nevelés részét is képezi. A távlati cél a halak önálló gondozása a gyerekek által. Ezért nem volt mindegy, hogy a költözésre mely fajokat választják. A Nyíregyházi Állatpark kommunikációs referense mesélt a kiválasztásról:

„Alapvetően elsődleges szempont volt, hogy könnyen karbantartható legyen, és komoly sikereket érjenek el a gyerkőcök is az állatok etetésében, vagy akár egy utódnevelést is meg tudjanak tekinteni. Éppen ezért választottunk afrikai bölcsőszájú sügéreket. Erre a halcsoportra jellemző, hogy szájban hordozzák az ivadékaikat, ott növekednek az apróságok, remélhetőleg hamarosan ennek is szemtanúi lehetnek az itt tanuló gyermekek.”

Öko-gondolkodásmód

A víz világnapja szorosan összekapcsolódik az akvárium átadásával. A tagintézményvezető elmondta, hogy elsősorban a vizes élőhelyeket kívánják bemutatni, inspirálni a gyerekeket a Földünk vizeinek megbecsülésére. Rusznyák László azt is kiemelte, hogy az örökös ökogondolkodású iskola élen jár több, a fenntarthatósághoz kapcsolódó programban országos szinten is. Ezért kiemelten fontos, hogy a tanulók mindennap találkozzanak az ökoprogramok elemeivel. Legyen szó akár egy versenykiírásról, hasonló összefogásokból származó újításokról, de az iskola zöld díszei is mind-mind ezt a célt szolgálják. Ezáltal a gyerekek lehetőséget kapnak szert tenni a környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretekre, valamint aktívan részt venni az intézmény fenntarthatósági programjainak eseményein.

„Úgy gondolom, hogyha vannak feltételek, adottságok, akkor megfelelően ki is alakulnak hozzá azok a versenyeredmények, azok a tudásbeli kompetenciák, amelyek szükségesek ahhoz, hogy tovább lépjenek. Ezt látjuk az állatsimogatónk által is. Biztosítottunk egy olyan lehetőséget, amely által ők ki tudnak bontakozni. Ez nagyon fontos. Hogyha ebben a fenntarthatóságban, ezzel kapcsolatosan biztosítunk nekik lehetőségeket, akkor ők ezzel fognak élni, és élnek is, úgy látjuk” – tette hozzá Rusznyák László.

Újabb akvárium a közeljövőben?

Az akvárium halai már vígan úszkálnak az új helyükön. A Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium Szabó Lőrinc Tagintézménye viszont itt nem áll meg. Törekednek az egyre színesebb állatbemutatók megszervezésére, például sebesvízi fogaspontyokat szeretnének hozni az iskolába, egy másik akváriumba. Ez a faj védett, így a gyerekeknek újabb lehetősége kínálkozik arra, hogy a vízi élővilágot más szemszögből is megismerjék.

Kapcsolódó galéria

Akvárium átadó ünnepség a Szabó Lőrinc tagintézményben