Más Nyíregyháza képe, mint egy évtizede-Végiggondolt fejlesztések, beruházások városszerte
Végiggondolt fejlesztések, beruházások városszerte

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetségének Nyíregyházán tartott közgyűlésén az ide érkező városvezetők és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter is dicsérő szavakkal illették városunkat. „Amit itt csináltak, az csoda”, „imponáló a tervezett városfejlesztés”, „jó példa az egész ország számára” – fogalmaztak. Ez csak a felütése volt annak a beszélgetésnek, amit dr. Kovács Ferenc polgármestertől kértünk, hogy a nyári szünet előtti utolsó közgyűlést követően tekintsen vissza az előző időszakra.

A pozitív értékelésekben az is benne lehet, hogy milyen kép élt korábban Nyíregyházáról, de az is, amit az előző években elértünk, s erre minden nyíregyházi büszke lehet, mert közös eredményünk, hogy változott városunk képe, országos presztízse, ami persze felelősség is

– mondta szerkesztőségünknek dr. Kovács Ferenc.

Végiggondolt fejlesztések

Sokszor mi is, akik itt élünk, csak akkor ismerjük fel ezeket az eredményeket, ha idejönnek messziről barátok, rokonok, és ők pozitívan beszélnek a fejlesztésekről, pedig ez egy tudatosan megtervezett, következetesen végigvitt folyamat, ami most sem állt meg. Folytatódik ugyanis a Sóstófejlesztés, az állatpark egyedülálló attrakcióinak bővítése, szállodák épültek és épülnek a növekvő turizmus miatt. A Benczúr-Bessenyei tereknél kialakul egy kulturális negyed a Rózsakert Szabadtéri Színpaddal, a felújítás előtt álló, Év Múzeumának választott Jósa András Múzeummal, a fejlesztése második üteme küszöbén álló Kállay házzal, az átalakítandó volt HEMO-val, természetesen a színházzal, kiegészülve a tér sarkán a görögkatolikusok nagy fejlesztésével. Olyan egyedi dolgokat indítottunk el, ami sehol nincs, mint például az orvosi praxisok fejlesztési lehetősége pályázat útján, de ott van jó példaként a Mozdulj Nyíregyháza! mozgássorozat vagy az országos összevetésben is sok Ovi-Sport pályánk – ezek is kapcsolódnak az egészséghez. És a díjak is jó visszaigazolások: nemrég lettünk újra az Év Turisztikai Városa, az Év Turisztikai Attrakciója pedig tavaly a fürdő, azelőtt az állatpark lett.

Beruházások városszerte

Rengeteg beruházás zajlik egyszerre Nyíregyházán, az épülő uszodánál bokrétaavató volt, utak-járdák-kerékpárutak készülnek úgy, hogy folytatva az évek óta zajló fejlesztéseket, most 23 földút kap aszfaltburkolatot, míg csak a Kertvárosban több út készül uniós forrásból. Aztán most indult hat, meghatározó út felújítása egyszerre (például a Rákóczi, a Bethlen, a Vasvári, a Blaha), jövő hét végén pedig kezdődik a forgalmas Korányi felújítása, a SPAR körforgalomtól a vasúti sínekig, az első ütemben a Csaló közig, ahol lesz egy körforgalom is, valamint a Szarvas utca rendbe hozása. Mindez következetesen történik az egész városban, nem egy kiragadott ponton

- foglalta össze röviden a polgármester, majd kitért az Atlétikai Centrum építésére is, melynek kivitelezői szerződését a napokban írták alá.

Még mindig kísért a múlt

Sajnos még ma is, 9 év múltán a korábbi évek, sőt évtizedek rossz döntéseit kell korrigálnunk, ezeknek a hosszú árnyékából kell kijönnünk. 2009 előtt, amikor a MÁV sorban ingyen szabadult meg a nehezen fenntartható sporttelepeitől, az akkori városvezetés azért törte magát, hogy fizethessen... A vételár egy részét gyorsan át is utalták, hogy biztos legyen az üzlet, egy nagyjából 350–400 millió forintos kötelezettségvállalás volt, miközben az esedékes felújításra egy fillér sem.

(A beruházás részleteiről sportoldalunkon írunk – a szerk.)

Ígérgetés helyett tények

De hasonló a helyzet a nyugati elkerülőnél is, aminek az ütemezés szerint szeptember végére megtörténhet a műszaki átadása-átvétele, mely kiemelten fontos a város szempontjából. Így, hogy befejeződik és eléri az M3-astól Nyírszőlőst, kivezethető a maradék nehézgépjármű-forgalom a városból, s aki Ibránytól Nyírtelekig, a környező településekről az autópályára hajt, nem kell bejönnie Nyíregyházára. Azzal tudtam ezt a jelentős fejlesztést annak idején kimozdítani a nyugvópontról, hogy egy több száz hektáros gazdaságfejlesztési területet nyitunk meg, mely egyedülálló egész Kelet-Magyarországon. A LEGO-val együttműködve eleve nagyobb kapacitású közművek létesültek a további beruházásokhoz. A nyugati elkerülőt is tizenvalahány évig ígérgették, majd 2010 előtt azt mondták: leghamarabb 2025 körül kerül napirendre, így reálisan 2030-ig esélye sem lett volna a városnak, hogy ez a stratégiailag fontos út elkészülhessen. Persze a továbbgondolás már itt is rég megtörtént, a teljes körgyűrűhöz azonban tudni kell, hogy innentől csak a terület egy része Nyíregyháza közigazgatási határa. Viszont észszerű lenne az idegenforgalom miatt, Sóstógyógyfürdő zsúfoltságát csökkenteni, ott egy nagyobb parkolót építeni.

Még kétszer 9 milliárd

S még egy régi, máig ható történet. A nagykörút bezárásának konkrét tervezése – amit szintén sokáig ígérgettek – január óta folyik, ami egy újabb 9 milliárdos beruházás, illetve a vasútállomáshoz kapcsolódó Intermodális Csomópont megvalósítására is van egy 9,5 milliárdos elnyert pályázatunk. Mostanában többször éreztem, hogy az emberek rácsodálkoznak, mikor voltak itt ekkora beruházások? Csak példaképpen, Csabainé polgármestersége idejében az ócenárium „ünnepelt” nagyberuházása kb. kétmilliárdos volt, amiből 800 millió pályázati pénz... A többit az ilyeneknél a város tette hozzá, általában hitelekből. Amikről pedig most beszélek, 100 százalékos támogatással, állami vagy EU-forrásból épülnek.

Megállapodás a közlekedésről

Továbbra is a közlekedésnél maradva, de másabb szempontból: a júniusi közgyűlésen zárt ülésen volt téma a közösségi közlekedés, s azóta már tudjuk, megszületett a megállapodás az ÉMKK-val (jogelődjének neve miatt Volánnak ismerik sokan a céget).

Ezzel is egy több évtizedes problémasorozatot zártunk le, sajnos e területen is voltak korábban olyan döntések, amelyeknek mi isszuk a levét, például finoman szólva nem túl magas áron adósság fejében telephelyátadás... Perek is mentek időközben, de ezt a korszakot a tíz évre szóló, végre előnyös szerződéssel lezártuk, ami megnyit több lehetőséget, hiszen eddig egy régi, nagyon rossz, a város számára nagyon előnytelen szerződést vittünk púpként a hátunkon. Most már nekünk is van kötbérigényünk, ha a szolgáltatás nem megfelelő, az összes buszon előírtuk, hogy ingyenes wifi legyen, valamint modern jegyértékesítés, és lehetőség lett ezzel az egész menetrend újragondolására. Ez már többször felmerült, hogy elavult, amit azok a ma ellenzéki képviselők is hangoztattak a közgyűlésben, akik annak idején összehozták a szerződést, ami gúzsba kötött bennünket. Előny, hogy tavaly óta itt vannak az új buszok, a 41 környezetvédelmi szempontból is előnyös CNG (gázzal hajtott) jármű, s azt is előírtuk, hogy nem rossz, ócska, régi buszokkal kell végezni a szolgáltatást. A cég egyéves felkészülési időt kért, így van, ami jövőre, van, ami 2021-tõl oldódik meg.

Intézményi fejlesztések

Egy másik közgyűlési napirend az óvodai nevelési év előkészítéséről szólt, ahol szintén nem kerülhetőek meg a nagy ívű beruházások.

Csak az idén 11 oviban zajlik felújítás, így elérjük, amit célul tűztünk ki, hogy mind a 34 önkormányzati óvodát, valamint 9 önkormányzati bölcsődét modernizáljuk. A 35. a nemrégiben a kórház területén épített óvoda... Emellett szinte az egész szociális intézményrendszert is felújítjuk, sőt az Őz közben készül az idősek ellátását szolgáló új épület is.

 

Zöldülő város

Néhány hete pedig a teljesen megújult Bujtosi Városliget is hívogatja a nyíregyháziakat, a Zöld város projekt részeként, melynek a tavak megmentésével évekkel ezelőtt kezdődött rekonstrukciója fejeződött be.

Ez egy külön nagy program, de a városvezetés gondolatában 9 éve ott van a környezetvédelem, sokáig tartana felsorolni mennyi mindent tettünk e téren a kerékpárutaktól kezdve a fásításig, Nyíregyháza képe más, mint egy évtizede volt. Ebben a projektben parkokat újítottunk fel, hogy legyenek igazi közösségi színterek, de ugyanebbe a sorba illeszkedik ebben a tekintetben a felújított piac, sportcsarnok, azaz Continental Aréna, a Tófürdő, a Júlia Fürdő, a megépített Városi Jégpálya, a készülő Bujtosi Uszoda, vagy akár a Rózsakert Szabadtéri Színpad, s a majd épülő, multifunkciós stadion is, ahol a tervek szerint nagykoncerteket is lehet rendezni. A cél, hogy a városlakók jól érezzék magukat.