Márton-napi vigasságokra hív a Sóstói Múzeumfalu!
A fotó a 2019-es Márton-napi vigasságokon készült, a libaszépségverseny idén sem marad el! (Fotó: Szarka Lajos)

Elérkezett a lombhullásban, avarban és színekben gazdag ősz a Sóstói Múzeumfaluba is. A betakarításnak és a télre való felkészülésnek mágikus időszaka ez, Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma is készül a hosszú téli időszakra.

 

November 13-án, szombaton kerül megrendezésre a Múzeumfalu idényzáró programja, a Márton-napi vigasságok, ahol idén is a libáké lesz a főszerep. Nem véletlenül, hiszen a hagyomány úgy tartja, „aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Már a XIV. századi magyar krónikában is határnapként szerepel, a gazdasági év befejezésének a napja és már a középkortól nagy lakomákat rendeztek e jeles napon, mert úgy hitték, hogy akkor az új esztendőben is bőven lesz mit enni és inni. Novemberre a liba meghízott a falusi portákon, és a csendes, várakozó advent előtt szokás volt a Márton – napi vigadalom, evés – ivás.

Szent Márton püspök emléknapja keresztény hagyományból eredeztethető, számos hiedelem és időjárásjósló szokás kapcsolódik hozzá. Régen azt vallották, ha ez a nap fehér lovon, vagyis hóval érkezik, a karácsony is fehér lesz, ám ha barna hátán, azaz esővel, a születés ünnepe tocsogni fog. Szent Márton és a libák kapcsolatát az alapján a legenda alapján származtatják, miszerint püspökké akarták választani, azonban ő alázatosságában elrejtőzött a libák közé, de a libák gágogásukkal elárulták Mártont, így végül nem sikerült elkerülni, hogy megválasszák püspöknek.

Ebből az alkalomból ismét színes programkavalkáddal készült a Múzeumfalu: tíz órától kezdődik a vendégfogadás, a bejáratnál egy falat libazsíros kenyérrel és egy korty újborral várják a kedves érdeklődőket.

A napot számos zenés-táncos program színesíti: a megnyitó után az Eszterlánc Északi Óvoda Kerekerdő Tagintézmény „Így tedd rá!” csoportja ad műsort, majd a kállósemjéni portán a Kuckó Művésztanya mulattatja a jelen lévőket. Ezt követően a Ládafia Bábszínház szórakoztatja a kicsiket, majd a Tánctanoda fokozza a hangulatot, végül pedig a Ciráda zenekar nyújt feledhetetlen élményt a látogatók számára. Az esemény zárásaként kihirdetik a libaszépségverseny győztesét a közönség szavazatai alapján.

Az egész napos kézműves foglalkozások keretében az ügyes kezű látogatók elkészíthetik saját, festett lámpásaikat, belekóstolhatnak a „libahímelésbe” is, kipróbálhatják a lúdtollas betűvetést, valamint a gyertyamártást is. A kisebb gyermekek a Mesemorzsolóban ismerkedhetnek a népmesékkel kukoricát morzsolva, a csarodai paplak cserépkályhája mellett. A sárguló levelek által színesre festett Árpád-kori faluban pedig lovaskocsizhatnak a látogatók.

A népi gasztronómia kedvelői libás ételeket, valamint ínycsiklandó, kemencében sült finomságokat kóstolhatnak, melyek mellé szívmelengető italokat fogyaszthatnak.

A műhelyekbe újra élet költözik, láthatják hogyan dolgozik a kovács és a mézeskalács készítő.

A faluközpontban a helyi termelők és kézművesek minőségi portékáiból vásárolhatnak a résztvevők.

A Sóstói Múzeumfalu a Márton keresztnevű kedves látogatókat egy külön kedvezménnyel lepi meg: ők belépőjegy vásárlása nélkül vehetnek részt a rendezvényen. A Mártonokon kívül a libával érkezők is díjmentesen nyernek bebocsáttatást az eseményre .  

A felnőttek 1.000 Ft/fő, a gyermekek 500 Ft/fő áron válthatnak jegyet a rendezvényre. 6 év alatt és 70 év felett a belépés ingyenes.

A szervező a műsorváltoztatás jogát fenntartja!

 

Forrás: Sóstói Múzeumfalu