Márciustól épülhet a Nyíregyházi Atlétikai Centrum

Lehangolóan néz ki a hajdan szebb napokat látott NYVSC-s Tiszavasvári úti sporttelep, amely már nem méltó a modern elvárásokhoz és a nyíregyházi atléták több évtizedes, magas szintű teljesítményéhez. Ide épül hamarosan az Atlétikai Centrum a Modern Városok Program részeként.

Egyedülálló létesítmény

A Magyarországon egyedülállóra tervezett komplexum, a belső és külső futópálya, korszerű dobópálya mellett úgy ad otthont hét sportág versenyzőinek és az utánpótlásnak, hogy szállodát, éttermet és rekreációs központot is tartalmaz.

Ha minden jól megy, akkor márciusban kezdődhet az építkezés, ami nagyjából 600 napot ölel föl. Abban bízom és úgy tűnik, hogy Európa egyik meghatározó létesítménye lesz itt, Nyíregyházán, legközelebb talán Stuttgartban van hasonló. Sok mindenre lehet már büszke a város, s ez egy újabb olyan épület lesz, ahová Európából is jönnek majd, valamint komoly magyar bajnoki küzdelmek is lesznek a Kertvárosban.

– fogalmazott a Nyíregyházi Televíziónak Kósa Árpád polgármesteri kabinetvezető.

Szabadidősport és utánpótlás

Az Atlétikai Centrum nemsokára életre kel tehát a tervezőasztalról, ám mint azt Kósa Árpád polgármesteri kabinetvezető szerkesztőségünknek megfogalmazta, nem ez az egyetlen sportcélú beruházás most Nyíregyházán. Ez egyértelműen összefügg dr. Kovács Ferenc polgármester évekkel ezelőtt alkotott sportstratégiájával, mely az utánpótlást és a szabadidősportot helyezi előtérbe. A cél: legyenek meg az infrastrukturális feltételei a mozgásnak, az egészségmegőrzés jegyében.

Ennek részeként épült megannyi kondipark, ovi-foci pálya és újult meg például számos tornaterem és stadion több ponton, nem is beszélve a ma már Continental Arénának keresztelt csarnokról. Ennek szomszédságában készül látványosan a Bujtosi Uszoda, amely a vízilabdázók, úszók és a mozogni vágyók otthona lesz. Ez TAO támogatásból valósul meg, s mivel a kormányzat az önerőt is biztosította, így ez sem kerül pénzébe a városnak.

Jég van, stadion lesz

A szezon végén pedig elkezdődhet a nyolcezer férőhelyes, fesztivál- és koncerthelyszínként, tehát többcélúan üzemeltethető futballstadion építése is, szintén állami finanszírozásban. Ám most a leginkább népszerű a tavaly sok évtizedes álom megvalósulásaként átadott jégpálya.

Nehezen volt elképzelhető, de most már egyértelmű, hogy a jégpálya egy önfenntartó létesítmény. Ez azért lehet, mert nagyon népszerű a városlakók körében, lényegében szinte folyamatosan ki lehet tenni a telt ház táblát. Jó döntés volt a nyitott verzió, egyrészt, mert így egy 80–120 milliós éves többletköltségtől menekült meg a város, amit máshonnan kellett volna elvenni, másrészt, mert így mutatja magát és vonzza az embereket. Ez egy trendi találkozóhely lett, elsősorban a fiatalok körében, de most már az óvodások is ott vannak. Úgyhogy azt hiszem, hogy ez egy újabb nagy sikere Nyíregyházának.

– mondta a kabinetvezető.


Tarczy Gyula