Március 21. a Down-szindróma világnapja – Hashtag felemás zokni és egyenjogúság
Fotó: Illusztráció

A világnapon a Down-szindrómával élőkre figyelünk, hogy elősegítsük a fogyatékkal élő emberek elfogadását és tudatosítsuk: legfontosabb alapértékeink közé tartozik a társadalmunk sokszínűsége és az esélyegyenlőség. A Down-világnapon az emberek világszerte feltűnő színű és mintájú felemás zoknit húzva hívják fel a figyelmet arra, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak.

A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek. 2010 körül indította a nemzetközi világszervezet a felemás zokni akciót, hiszen ehhez mindenki könnyen hozzájuthat, és ezzel a jelképpel állhat ki a közösségi médiában embertársai mellett. A kezdeményezést Magyarországon a Rejtett Kincsek Down Egyesület szervezi, kampányukhoz közel 60 művész, sportoló és közéleti szereplő csatlakozott, köztük Gyurta Dániel, Lackfi János, Ónodi Eszter, Kapás Boglárka, Miklósa Erika vagy a Bagossy Brothers Company.

„Az egészségügyi része a Down-szindrómának ott jön be a laikusoknál, amikor a terhesség időszakában vizsgálják a magzatot. Nagyon sok kutatás megy abba az irányba, hogy mi okozza a Down-szindrómát, a mai napig nem tudják. Ha tudnák, nyilván lehetne kezelni is. Én azt gondolom, hogy minden ember értékes, így a Down-szindrómával élők is nagyon jó lenne, ha megszülethetnének és teljes életet tudnának élni. A kutatások egy része erre irányul, aztán ott van, hogyan lehet az ő szellemi kapacitásukat fejleszteni. Ez inkább az oktatásnak és egészségügynek az együttműködése. Az elmúlt évtizedekben a kora gyermekkori intervenció hatalmasat fejlődött. Nekünk is két intézményünk van az országban, Nyíregyházán és Budapesten. Az látszik, hogy a megfelelő időben való beavatkozás nagyon sokat hozzátesz az ő életükhöz. Azokban az országokban, ahol hamarabb elkezdték – nem jobbak ők semmivel, csak hamarabb elkezdték – a fejlesztést, teljesen más életminőséget élnek a Down-szindrómával. Akár életmódban, a szellemi kapacitásban, vitalitásukban is meglátszik az, hogy kapnak-e lehetőségeket. A modern társadalmakban az figyelhető meg, hogy az anyák egyre később vállalnak gyereket, és hiába jobb a diagnosztikai rendszer – ami nem tökéletes –, de a magasabb életkorban vállalt gyerekek nagyobb száma miatt ugyanaz az arány” – tájékoztatott Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke.

Hazánkban körülbelül 1000 újszülöttből egynél fordul elő a Down-szindróma, ez a veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. A 21-es kromoszóma háromfelé osztódása okozza az esetek legnagyobb részében a Down-szindrómát, így lett március 21. a világnap. Az elnök által említett Csodavár játszóház, az a fejlesztőközpont, ahol egészséges és sérült gyerekek együtt töltik az időt, de az elmúlt évek vívmánya a Jósa András Oktatókórházban kialakított Down Ambulancia is, mely segítséget nyújt a gyerekeknek és családjaiknak egyaránt.

„A segítségnyújtás, az egymásra való odafigyelés, a másik elfogadása a lehető legtöbb és legfontosabb, amit egymásért tehetünk. Ebben a szellemiségben fogom büszkén viselni a felemás zoknit” – fogalmazott Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszónő. A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. Mindösszesen annyi a dolga, hogy lefotózza magát felemás zokniban, és közzéteszi a képet a közösségi oldalon március 19–21. között egy személyes üzenettel a #felemaszokni hashtag jelszót használva.

A kezdeményezés videós felhívása: 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/875983599847495

További információ: www.rejtettkincsek.hu

www.facebook.com/rejtettkincsek.hu