Márai, Gáspár, Vida és a többiek

A Bencs Villában Márai Sándorra emlékezünk március ötödikén, majd március 19-én Gáspár Tibor színművész lesz a Többszemközt est vendége. A MŰvész Stúdióban Vida Gáborral együtt várjuk Önöket a Művészasztal 9. estjén március 28-án.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra is, hogy érdemes élni az elővételi jegyvásárlás lehetőségével, mert – örömünkre – már többször előfordult, hogy a rendezvény előtti napokban már minden jegy elkelt.

Íme a részletek!

„Eltűnni hangtalanul…” Márai emlékest

Harminc esztendővel ezelőtt, 1989. február 21-én hunyt el Márai Sándor, a különös életutat bejárt író. Rá emlékezünk, őt idézzük meg az „Eltűnni hangtalanul…” című esten március 5-én, kedden 17.30-tól a Bencs Villában. (Nyíregyháza, Sóstói u. 54.)

Korának legismertebb és legelismertebb írói közé tartozott. Amikor azonban 1948-ban elhagyta hazáját, tudatosan és következetesen kiiktatták műveit a hazai irodalmi életből, és haláláig a nevét is alig ejtették ki. Napjainkban ismét népszerű, sokan olvassák, regényeit éppúgy, mint naplóit, sorra filmesítik meg műveit, színházi darabjait újra műsorra tűzik.

A Bencs Irodalmi Estek keretében a műsort összeállító és rendező Karádi Zsolt főiskolai tanár, továbbá Horváth László Attila (Márai) és Horváth Réka (Lola), a Móricz Zsigmond Színház művészei közreműködésével villantjuk fel Márai Sándor életútjának fontos eseményeit, feleségével, Lolával való kapcsolatát, s tesszük közkinccsé gondolatait.

Az est házigazdája ezúttal is Kováts Dénes.

Többszemközt: Gáspár Tibor

Ismert – és a Móricz Zsigmond Színházban is gyakran megforduló – színművész, Gáspár Tibor lesz a Bencs Villa Többszemközt sorozatának vendége március 19-én, kedden 17.30-tól.

A Többszemközt című beszélgetős esteken Kováts Dénes élő mélyinterjúi részesei lehetnek az érdeklődők, melyek során a házigazda érdekes és érdemes vendégeket faggat életükről, munkásságukról, nem kerülve ki a nehéz és a humoros helyzeteket, az életpálya csúcsait és mélységeit sem. Így lesz ez március 19-én is.

A Jászai Mari-díjjal és Érdemes művész címmel is kitüntetett Gáspár Tibor 2003. és 2012. között szabadúszóként volt színházunk tagja, de később is visszatért ide különböző szerepekre. 2010-ben ő kapta a Móricz-gyűrűt. A színházrajongók láthatták őt például a Tizenkét dühös ember, a My Fair Lady, a Móricz szerelmei, a Lear király, a Csárdáskirálynő, az Aranycsapat, A hazug, a Biedermann és a gyújtogatók és a Sirály című színdarabokban.
Mozi és tv-filmekben, -sorozatokban is rendszeresen szerepel (például: Másnap, Intim fejlövés, Veszettek, Anyám és más futóbolondok a családból, Kincsem, Budapest Noir, Aurora Borealis - Északi fény, illetve A főügyész felesége, Bányató, Munkaügyek, A mi kis falunk, A tanár, stb.). Rendez és szinkronizál is.

Jelenleg a Miskolci Nemzeti Színház tagja.

Pályájáról, a színész lét örömeiről és nehézségeiről, érdekes hobbijairól is szó lesz majd.

MŰVÉSZASZTAL Vida Gáborral

Március 28-án, csütörtökön 17 órától kerül sor a MŰVÉSZASZTAL 9. estjére a MŰvész Stúdióban (Bethlen G. u. 14., a Színészház alatt), melynek vendége a kortárs magyar irodalom egyik sikeres szerzője, Vida Gábor író, a LÁTÓ szépirodalmi folyóirat prózarovatának szerkesztője.

A vendéggel Kováts Judit beszélget, az est során az Egy dadogás története című Vida Gábor regényből színpadra állított jeleneteket láthatnak az érdeklődők. Az est háziasszonya és dramaturgja Kováts Judit író, közreműködnek: Kosik Anita, Horváth László Attila és Horváth Viktor, a Móricz Zsigmond Színház művészei, továbbá Kováts Dénes. A színpadi jelenetek rendezője Kosik Anita. Zene: Karap Zoltán és Bartus Zoltán.

A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható MŰVÉSZASZTAL célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vida Gábor Kisjenőn született (1968.03.04.), író, szerkesztő, Marosvásárhelyen él.
A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett diplomát magyar–francia szakon. 1993-ban az Éber című egyetemi lap szerkesztője. 1994. óta a marosvásárhelyi Látó Szépirodalmi Folyóirat prózarovatának szerkesztője.

Hagyományos prózát ír. Példaképeinek a klasszikus szerzőket tekinti: Jókai Mórt, Mikszáth Kálmánt, Krúdy Gyulát, Móricz Zsigmondot, Kemény Zsigmondot, Hamvas Bélát, Platónt, Dosztojevszkijt, Jack Londont.

Kötetei:

Búcsú a filmtől, 1994 (Mentor Kiadó, Marosvásárhely)
Rezervátum, 1998 (Mentor, Marosvásárhely)
Fakusz három magányossága, 2005 (Magvető, Budapest)
Nem szabad és nem királyi, 2007 (Magvető, Budapest)
Noé az indián meg a dinók, 2009 (Koinónia, Kolozsvár)
A kétely meg a hiába, 2012 (Magvető, Budapest)
Ahol az ő lelke, 2013 (Magvető, Budapest)
Egy dadogás története, 2017 (Magvető, Budapest)

Díjai:

a Romániai Írók Szövetségének debütdíja,1994
Arany János-díj, 2005
a Romániai Írók Szövetségének díja, 2005
Artisjus-díj, 2007
Déry Tibor-díj, 2017
Merítés-díj (széppróza kategória: zsűri- és közönségdíj), 2018

Jegyek elővételben is kaphatók mindhárom estre:

Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodája, Nyíregyháza, Országzászló tér 6. Tel.: 42/507-006, 20/233-2926

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. Tel.: 70/199-6000

Online: http://www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html