27 óra futás a Mont Blanc körül!

Az UTMB a világ legnagyobb terepfutó fesztiválja, amin 6 távon közel 10 000 terepfutó fut Európa legmagasabb hegycsúcsa, a Mont Blanc körül. A nyíregyházi Ifj. Belus Tamás idén is a legnehezebbnek tartott 145 kilométeres TDS-en indult, 1800 másik futóval együtt, amely egy technikás de gyönyörű útvonal az olasz Courmayeurból a francia Chamonix-ig, és amelyben a hosszú táv mellett összesen 9100 méternyi szintemelkedést is le kell gyűrniük a résztvevőknek. 

- Tavaly a viharos időjárás miatt sajnos fel kellett adnom a versenyt, de idén sikerült revansot venni a távon, és végül 27 óra 30 perces idővel értem célba, amivel először verekedtem be magamat a korosztályos top10-be (kilencedik lettem) Az éjféli rajt után féltávig minden nagyon jól alakult, de aztán jött egy nehezebb szakasz, ahol 4 órán keresztül semmilyen folyadékhoz nem tudott jutni a mezőny, mivel az aszályos időjárás miatt a természetes vízvételi lehetőségek teljesen kiszáradtak. Ez a rész annyira megviselt, hogy a 90. km-nél lévő ellenőrző ponton elég hosszan voltam kénytelen időzni, és csak alapos hidratáció és pihenés után tudtam tovább menni - mesélte Ifj. Belus Tamás. 

Innentől viszont különösebb gond nélkül ért célba. Az UTMB idén is óriási élmény volt számára, bízik abban, hogy jövőre is sikerül kijutnia Chamonixba valamelyik távra. Sok ideje nem volt regenerálódni, mert 1,5 hét múlva már úton is volt a magyar terepfutó válogatottal az olasz Dolomitokba, ahol az idei Skyrunning Világbajnokságot tartották.

- A skyrunning a terepfutás világszerte egyre népszerűbb szakága. Jellemzője, hogy versenyeit kifejezetten nehéz, technikás terepen rendezik, nagy szintkülönbségek, és a meredek emelkedők jellemzik. Szigorú szabályok rögzítik, hogy melyik távnak mennyi szintemelkedést kell legalább tartalmaznia, mekkora hányadának kell 2000 méternél magasabban vezetnie, illetve hogy a táv egy megadott részének legalább 30%-os emelkedésűnek és lejtésűnek kell lennie. A világbajnoki részvételt az idei hosszú távú Magyar Terepfutó Bajnokságon elért első helyemmel vívtam ki, így a VB-n is a leghosszabb, 60 km-es távra neveztek. A versenyre 31 országból 94 terepfutó vívta ki a részvételt, közöttük nagy örömömre az 53. - pontszerző helyen értem célba. Ez azért volt fontos, mert nem csak egyéni versenyt rendeztek, hanem a nemzeti csapatok szereplését is értékelték. Válogatottunk összesítésben a 17. helyen végzett, de az én versenyszámomban (a Sky Ultrán) az igen előkelő 7. helyet szereztük meg. Az idei pálya is hozta a szokásos skyrunning nehézségeket, a legmagasabb pont amit érintettük elérte a 3000 métert, és volt pár kifejezetten nehéz köves technikás lejtmenet is. Ezeken a részeken most is óvatos voltam, de a "futhatóbb" részeken kifejezetten jól mozogtam, és végül sikerült is elérni a kitűzött célokat - tette hozzá a futó. 

Az év hátralévő része már inkább a pihenésről és a feltöltődésről szól, de az élmény kedvéért még egy-két közeli rövidebb versenyen elindul a nyíregyházi sportoló.