Már zajlanak a földmunkák a W-Scope leendő telephelyén, hazánk idei eddigi legnagyobb beruházásánál
Fotó: Szarka Lajos

Már elkezdődtek a földmunkák az ország idei eddigi legnagyobb beruházásának helyszínén, a nyíregyházi Ipari Parkban. Mint ismert, a dél-koreai W-Scope cég 1200 munkahelyet teremt majd 2024-re egy közel 300 milliárd forintos fejlesztés keretében, s az elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfóliát fognak gyártani. Dr. Kovács Ferenc polgármester kérdésünkre tájékoztatott, a megnövelt Ipari Parkban további 300 hektárnyi előkészített terület áll rendelkezésre, ami ritkaságszámba megy az országban.

 

– Magyarország egy újabb jelentős beruházási versenyt nyert meg, és egy újabb nagy koreai vállalati beruházást jelenthetünk be itt, Magyarországon, amely az elektromosautó-iparhoz kapcsolódik – június közepén jelentette be Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter, hogy az ország idei legnagyobb beruházásaként egy közel 300 milliárd forintos fejlesztést hajt végre Nyíregyházán a dél-korai W-Scope. A vállalat ügyvezetője, valamint a város polgármestere még múlt hónapban a sajtó nyilvánossága előtt írták alá az erről szóló szerződést.

Tovább nőhet a létszám

Azóta eltelt néhány hét, a munka elkezdődött, s kérdésünkre dr. Kovács Ferenc úgy értékelt, a város és térsége szempontjából is nagyon fontos beruházás, hiszen a nagyfoglalkoztatók dolgozóinak a fele nem nyíregyházi, s itt is hasonló arányok lehetnek. A polgármester hozzátette, ehhez még jöhetnek később akár beszállítók is, emiatt az 1200-as dolgozói létszám összességében néhány száz fővel még nőhet is a dél-koreai projekt következtében.

Már dolgoznak a területen

– Ez egy világszínvonalon működő cég, mely első európai gyárát Nyíregyházán építi, s hogy építi, azt már látható, ha az autópályán a debreceni és a nagykállói lejáró közt Nagykálló irányába megyünk jobb oldalon, én már többször megnéztem, legalább 15-20 munkagép dolgozik, végzik a földmunkát, mert nagyon feszes tervük van. Az alapozást már az idén el akarják kezdeni, talán be is fejezni, az a cél, hogy 2024 végéig az első ütem elkészül és az első gyártóegység beindul.

Jelentősen bővült az Ipari Park

A polgármester hangsúlyozta, a 2019-ben meghirdetett városvezetői program szellemében haladnak, melynek sarokköve a színvonalas munkahelyteremtő beruházások városba invitálása, egyúttal a nyíregyházi fiatalság hazahívása. Ennek első nagy eredménye az Ipari Park bővítése, hiszen a korábbi 127 hektárt 423-al sikerült növelni. – Elég ritkaságszámba megy Magyarországon: tavaly vettük a telket és idén már el is adtuk, úgy, hogy közben átminősítettük, kivontuk a művelés alól, elvégeztük a régészeti geofizikai felmérést, a szükséges talajmechanikai, szennyezettségi vizsgálatokat, lőszermentesítést, s ezt már a tárgyalások során a koreai befektetőnek tudtuk angolul is produkálni.

Sok területen lehet haszna

A polgármester hozzátette, a 300 milliárdos beruházás idén eddig a legnagyobb hazánkban, s ez a projekt – a beszállítókkal, szolgáltatókkal, számtalan módon és sok területen fogja, nemcsak a szakképzésben fogja érinteni a következő években a várost, bizakodása szerint pozitívan. A folyamat hónapok óta zajlik, több embert felvettek, hétvégén pedig várják a koreai menedzsmentet, akik most már a városban is maradnak és irányítják, felügyelik a beruházást.

Folyamatosan tárgyalnak

A munka persze nem áll meg, a város vonzó hatása következtében az elmúlt napokban is volt két komoly céggel befektetői tárgyalásuk. – Van még több, mint 300 hektár területünk, s párhuzamosan végezzük ennek a komoly Ipari Parknak a fejlesztését, a koncepció már elkészült. De ennek hagyni kell egy rugalmasságot, a tekintetben, hogy milyen befektetők érkeznek, milyen közműigénye lesz, mekkora területet vásárol, hogyan fogja beépíteni, működtetni. Számtalan olyan kérdés van, amit előre nem tudunk – tekintett előre. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, arra törekszenek, hogy legyen egy rugalmas fejlesztési tervük, hogy kihasználhassuk az előnyünket: ilyen szinten előkészített befektetési terület, ami 300 hektár fölött van, jelenleg máshol nem nagyon van az országban.