Már tonnányi sütőolajat összegyűjtöttek Nyíregyházán
Már tonnányi sütőolajat össze¬gyűjtöttek Nyíregyházán

Egy hónapja annak, hogy a „CseppetSem!” Programhoz csatlakozva, tizenegy helyszínre helyeztek ki használt sütőolaj gyűjtőpontokat Nyíregyházán. Az eddigi tapasztalatokból pedig látszik, hogy jól startolt a kibővített rendszer a városban, ez idő alatt már tonnányi sütőolajat elszállítottak a szabolcsi megyeszékhelyről.

A Zöld Akciócsoport 2021 januárjától folytat tárgyalásokat a „CseppetSem!” Program koordinátorával, valamint az önkormányzattal, ennek eredménye, hogy tizenegy oktatási intézményben, valamint a Nyíregyházi Kosár Közösségben és egy Család utcai cukrászdában is van gyűjtőpont. Októbertől pedig ez a lista bővült újabb 11 helyszínnel.

Az edényekbe lezárt csomagolásban – így például műanyag étolajos flakonban vagy befőttesüvegben – lehet elhelyezni az anyagokat. A leadható anyagok listáján szerepel a sütőolaj, a sütőzsiradék, a kókuszolaj, a pálmaolaj, a vaj és a margarin is.

– Az induláskor megfelelő médiafigyelmet kapott a „CseppetSem!” Program a helyi sajtóban és a közösségi médiafelületeken, ezért úgy látjuk, hogy jól startolt a gyűjtőrendszer a városban.  A 11 darab online gyűjtőnk szinttelítettsége alapján a gyűjtőedényekben körülbelül egytonnányi anyag gyűlt össze a mai napig – tájékoztatták szerkesztőségünket. – A korábban intézményeknél és vállalkozásoknál telepített gyűjtőkből is jelentős mennyiségű anyag került elszállításra és továbbra is várjuk óvodák, iskolák és vállalkozások jelentkezését a gyűjtőpontok telepítésére. Ha „felfut” a program, akkor pár hetente általában megtelnek a gyűjtőedények.

Elektromos energia előállítására használják

A használt sütőolaj – a begyűjtést követően – a törökbálinti központba kerül, ahol előkezelik: a zaccot kiszűrik az anyagból, ezt biogáz­üze­mekbe továbbítják, ahol elektromos energia előállítására használják fel. A folyékony anyag pedig bio­dízelgyártó üzembe kerül, ott megfelelő kezelés után biodízel alapanyagként hasznosul. Mivel a „CseppetSem!” Programot 100 százalékban hazai tulajdonú cég üzemelteti, minden feldolgozott anyag itthon kerül újrahasznosításra.

A Nyíregyházán elérhető gyűjtőpontok listája megtalálható a program weboldalán, valamint a nyiregyhaza.hu városi portálon is.