Már napi 10 perc edzés is javíthatja a memóriánkat egy új tanulmány szerint

A nemrég napvilágot látott cikk szerint ugyanis az egészen rövid ideig tartó, könnyű tesmozgás is segítheti az agyunkat abban, hogy emlékezzünk a közeli vagy távoli múltban történtekre és olyan részletekre, amelyekre enélkül talán nem is emlékeznénk.

A kutatók 36 éven felüliek egy csoportját figyelték meg: a 10 perces edzés alatt jógáztak vagy tájcsival mozgatták meg magukat. Ezután egy memóriatesztet kellett kitölteniük, ami hétköznapi elemeket tartalmazott. Az eredmények pedig azt mutatták, hogy akik sportoltak, azok esetében a kommunikációért felelős agyi területük aktívabban működött, mint azoknak, akik nem csináltak semmit és úgy kellett megoldaniuk a tesztet. Az edzés utáni csoport gyorsabban és jobban emlékezett, mint az, amelyik pihent.

Alkalmazása a hétköznapokban

A rendszeres és aktív testmozgás fontos, de a szakemberek szerint ha nincs is időnk edzeni, egy kiadós séta a közeli parkban vagy egy hétvégi kirándulás az erődben sokat segíthet abban, hogy testileg és szellemileg is frissek maradjunk. A lényeg, hogy ne lustuljunk el, és legalább 10 percet minden nap foglalkozzunk azzal, hogy mozogjunk, hogy kimozduljunk a négy fal közül. A friss levegőn való sétának egyébként számos pozitív egészségügyi hatása lehet, és egy fillérbe sem kerül. Miért ne élnénk vele?

 

Forrás: ridikul.hu