Már érik a nagycserkeszi dinnye
Fotók: Szarka Lajos

Beértek az első kisalagút alatt termelt dinnyék a Nyíregyháza közeli Nagycserkeszen. Eddig leginkább Görögországból és Spanyolországból importált görögdinnyét árultak a boltokban, azonban mostanra a kínálatban megjelent már a ma­gyar dinnye is.

 

Megkezdődött az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs szezonja, érik a magyar dinnye. Idén úgy tűnik, drágább lesz a termés. Ennek egyik oka, hogy emelkedtek a termesztés költségei, az aszály miatt pedig öntözésre is szükség van.

 

-Az aszály ellen csak öntözéssel tudunk védekezni, én is ezt csinálom. Megadok mindent a növénynek, amire szüksége van. Viszont a légköri aszály az olyan magas, hogy ebben a helyzetben se lehet annyit öntözni, mint amennyire a növénynek szüksége lenne- mondta el megkeresésünkre Decsi Vendel vállalkozó.

 

 

A dinnye még mindig közkedvelt nyári gyümölcs, amit a legtöbben a mai napig kopogtatással választanak ki maguknak. Decsi Vendel vállalkozó már közel egy évtizede foglalkozik dinnyetermesztéssel Nagycserkeszen. Idén július 3-án kezdte a görögdinnye szedését és a szezon várhatóan augusztus közepéig ki fog tartani.

 

 

A fiatal vállalkozó csak belföldi piacra értékesít, állandó vásárlói vannak, akik folyamatosan visszajárnak hozzá. Azt mondja, úgy tűnik, jó az idei termés és egyelőre a tavalyi évhez képest magasabb áron is lehet értékesíteni, a ráfordítási költségek viszont magasabb lettek. Jelenleg 300-400 Ft között alakul kilónkénti ára. Azt tanácsolja, hogy aki jó dinnyét szeretne vásárolni, az az alábbiak figyeljen. A hasán legyen sötét sárga folt, a hangja pedig akkor jó, ha az kong, mert akkor biztosan nincs túlérve és nincs megszakadva. Zamatos és ropogós.

Kapcsolódó galéria

Dinnyetermesztés Nagycserkeszen