Már egy hete tart a farsangi időszak

 A farsangi időszak vízkereszttől (január 6.) húshagyókeddig (március 5.), vagyis a nagyböjt kezdetéig tart. Hagyományosan a vidám lakomák, mulatságok, bálok, karneválok jellemzik. Az előbbi a farsang csúcspontja, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karnevált (velencei karnevál, rijekai karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.

NÉPSZERŰ A FARSANGI FÁNK

Persze, a mulatozások és a farsangi jelmezbálok elengedhetetlen eleme a népszerű farsangi fánk is. Íme a recept:

Hozzávalók:
• 50 dkg finomliszt
• 1 kk. só
• 1 cs. (2,5 dkg) élesztő
• 3 dl tej
• 4 ek cukor
• 1 cs. vaníliás cukor
• 1 db tojássárgája
• 7 dkg margarin
• porcukor
• olaj

Elkészítése:
• Az élesztőt felfuttatjuk 3 dl langyos tejben 1 ek cukorral
• A liszthez adjuk a sót, a cukrot, vaníliás cukrot, a margarint, a tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt
• Alaposan kidagasztjuk, kb. 45 perc alatt duplájára kelesztjük
• Lisztezett felületen kinyújtjuk (kb. 1,5 cm vastagra) és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
• A közepébe lyukat nyomunk, majd forró olajban kisütjük.
• Porcukorral, lekvárral ízesítjük.

Szerző: Bruszel Dóra