Már csak pár napig tart a CNG buszok próbaüzeme, de már hetek óta közlekednek a járművek

Fennakadás nélkül és menetrendszerűen közlekednek a gázüzemű járművek Nyíregyházán. A töltőállomásuk is megfelelően működik. Szerkesztőségünket és az önkormányzatot többen megkeresték, hogy lehet-e CNG hajtású személygépkocsikat, járműveket tankolni az állomáson. Ennek is utána jártunk!


Január, február, március

41 új CNG, azaz gázüzemű busz érkezett januárban Nyíregyházára a megyeszékhely 7 milliárd forintos fejlesztésének keretében. A járművek azóta már fennakadás nélkül, menetrendszerűen közlekednek, hiszen február közepétől indult a körülbelül egy hónaposra tervezett próbaüzem. Az önkormányzat az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program segítségével jutott a 41 sűrített földgázzal működő buszhoz.

Dr. Podlovics Roland projektvezető elmondta:

A buszokat már hetek óta láthatják a városlakók. Napközben szinte csak az új, 41 CNG busz látja el a tömegközlekedést. A reggeli, illetve a délutáni csúcsban jelennek még meg a szintén alacsony padlós Solaris buszok – ezek egészítik ki az új flottát. Várhatóan ezen a héten befejeződik a próbaüzem, hiszen a hónap közepéig terveztük azt. A tapasztalatokat a szolgáltatóval átbeszéljük, így hamarosan lezárul a próbaüzem és azt követően normál ügymenetben, flottabiztonsági tartalék fenntartása nélkül üzemelnek majd ezek a buszok.

Modern buszok

A járművek csendesebbek, mint elődeik, a buszokon utazva ingyenes WiFi-t is használhatnak a tömegközlekedést választók. A legtöbb utas megszokta, megszerette az új, alacsony padlós buszokat. A gázüzem alkalmazása gazdaságosabb a közösségi közlekedésben is – hangsúlyozta a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője. Nemcsak szerkesztőségünket, hanem az osztályt is többen megkeresték, hogy lehet-e CNG hajtású személygépkocsikat, járműveket tankolni az Európai Uniós fejlesztési forrásból megépített töltőállomáson – mondta Pató István.

Kiemelte:

Miután a projekt kimondottan a közösségi közlekedés fejlesztésére szolgált, így csak az új CNG buszokat lehet tölteni az állomáson. Magánszemélyek nem tölthetnek járműveket ezzel. Más is a kialakítása ennek a töltőállomásnak, tehát másak a műszaki paraméterei – így ezzel csak a 41 darab CNG autóbusz töltése oldható meg a Tiszavasvári úton.

Az osztályvezető hozzáfűzte, felmérésük szerint a városban kevesebb mint 20 CNG hajtású jármű van az új buszokon kívül. A modern flottával a Nyíregyházán közlekedő buszok átlagéletkora jelentősen, csupán 5 évre csökkent; a járművek értéke meghaladja a 3,3 milliárd forintot.

 

Dér Vivien