Nyugdíjas Szövetkezeti Fórum Nyíregyházán

Nyíregyházára érkezett a KÖZÉSZ-VOSZ Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Napok országjáró fórumsorozata. A cél az volt, hogy a nyugdíjasok és a vállalkozások megismerkedhessenek a törvény adta munkavállalási lehetőséggel, és a jogi szabályozással. Az elmúlt időszakban országosan 114 szervezet alakult meg közel 20 ezer taggal.


A KÖZÉSZ-VOSZ Nyugdíjas Szövetkezeti Szakmai Napok országjáró fórumsorozatának 17. állomása volt Nyíregyháza, az érdeklődő nyugdíjasokat és munkaadókat a Continental Arénába várták. A fórumon Dr. Kovács Ferenc polgármester köszöntötte a vendégeket. Hangsúlyozta, ez egy nagy lehetőség a jó egészségi állapotúak számára, amit a nyíregyházi nyugdíjasok aktivitását ismerve ki is fognak használni. Plusz lehetőséget ad nekik, a közösségeknek és az egész városnak.

Nem csak gazdasági célú vállalkozások

A törvény szerint 2017. július elseje óta lehet bejegyeztetni közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket. A nyugdíjas szövetkezetek nem pusztán gazdasági célú vállalkozások, társadalompolitikai szerepük is van. Teljesen önkéntes alapú rendszer azon öregségi nyugdíjban részesülő embereknek, akik visszatérnének a munka világába, de már nem akarnak teljes munkaidős állást vállalni.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Az unióban egyedülálló lehetőség

Dr. Szabó Tünde az EMMI államtitkára elmondta, nagy szükség van arra, hogy a nyugdíjas korosztályi is visszatérhessen a munka világába. A magyar lehetőség egyedülálló az unióban, hiszen nálunk úgy dolgozhatnak, hogy meg tudják tartani az öregségi nyugdíjukat is. A már meglévő tapasztalatok szerint a nyugdíjasok legszívesebben napi 4-6 órában vállalnak feladatot, heti 3-5 napot, lehetőség szerint délelőtt, de nem zárkóznak el az éjszakai munkavégzés elől sem.

114 szervezet közel 20 ezer taggal

Nagy Gábor a KÖZÉSZ elnökségi tagja arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban országosan 114 szervezet alakult meg közel 20 ezer taggal. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége már a kezdetekkor társult a kezdeményezéshez, hiszen komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a vállalkozások is.

Czomba Csaba a VOSZ megyei elnöke kiemelte, a vállalkozásoknak is nagy segítség, ha nyugdíjast foglalkoztathatnak, a régi szakember át tudja adni a tudását a fiataloknak, miközben plusz jövedelemhez is jut.

Az országos fórumsorozat nyíregyházi állomásán sok nyugdíjas és vállalkozás érdeklődött a nyugdíjas szövetkezetek nyújtotta munkalehetőség feltételeiről, a szakemberek bemutatták a jó gyakorlatokat és válaszoltak a felmerült kérdésekre is.


Szoboszlai Tibor