Már csak pár nap, és kezdődik az iskola: újra korán kell kelni és feküdni
Fotó: Illusztráció

Alig néhány nap, és megkezdődik az új tanév. A gyermekeknek a szünetben felborul a bioritmusuk, később kelnek és később mennek aludni. Szakértők szerint a szülők feladata, hogy visszaszoktassák a gyerekeket az iskolai időszakban megszokott időbeosztáshoz.

Mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek nehéz visszarázódni az iskolai időszakba A gyerekeknek azért, mert nyáron valamennyire felborul a bioritmusuk, hisz tovább maradnak fent és később kelnek, mint az iskola alatt.

A szülők feladata, hogy visszaszoktassák a gyerekeket az iskolai időszakban megszokott időbeosztáshoz.

Oda kell figyelniük arra, hogy időben feküdjenek le és keljenek fel a fiatalok. A kisebbek számára feladatlistát is előállíthatnak, hogy már a reggeli készülődésnél tudják, milyen napra készüljenek.

– magyarázta Gerencsér Dóra iskolapszichológus a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese szerint ahogy nőnek a gyerekek, úgy önállósodnak is, így olyan fontos dolgokat, mint például a reggeli indulás vagy a délutáni hazajövetel már maguk tudják megoldani, ami segítség a szülőknek.

Nem mindegy, milyen iskolába jár 

Beszélt arról is, hogy a szülőknek nehézséget jelent, amikor döntést kell hozniuk arról, hogy gyermekük milyen irányba induljon, milyen tagozatú iskolába járjon. Mivel ma már kevés az olyan ember, aki arról a munkahelyről megy nyugdíjba, ahová először belépett, így a gyermekeknél is az átjárhatóságot kell szem előtt tartani.

Nem biztos például, hogyha nyelvi tagozatra íratják be őket, akkor az adott nyelvvel fognak később foglalkozni.

A tagozatos iskolák plusz terhet jelenthetnek, attól függően, hogy milyenről van szó. Ha nyelvi tagozatos, akkor a leterheltség problémája jelenhet meg, ha sport, akkor az időbeosztás okozhat nehézséget egy gyermek vagy egy család életében.

A gyermekek beiskolázásánál a nagycsaládosoknál segíthet a tudatosság, ám nem várt helyzetek mindig jöhetnek. Anyagi szempontból az előrelátás az, ami fontos az iskoláztatás kapcsán. Itt főleg az örökölhető tárgyakra kell gondolni.

– magyarázta Joó Kinga.

A középiskola különleges

Gerencsér Dóra külön kitért a középiskolásokra. Mint mondta, a középiskolába lépés azért nehéz, mert hasonlóan intenzív szakasz, mint amikor az első osztályba lép a gyermek.

Azok a fiatalok, akik elkezdik a középiskolát, rengeteg új helyzettel kell megbirkózzanak. A beilleszkedést ugyanakkor elősegíthetik az iskolák által szervezett gólyatáborok, ráadásul manapság a közösségi média lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek már az iskola megkezdése előtt megismerkedjenek.

 

Forrás: hirado.hu