Makifagyi és elefánt wellness a Nyíregyházi Állatparkban
fotó: Szarka Lajos

Locsolják az elefántokat és fagyasztott gyümölcsöket kapnak a főemlősök a hőségben a Nyíregyházi Állatparkban. A sarkvidéki állatok klimatizált, hűtött környezetben élnek, így számukra sem okoz gondot, hogy átvészeljék a forró nyári napokat.

A négy méter mély medencében úszkálnak a jegesmedvék. A világ legnagyobb szárazföldi ragadozója nem foglalkozik a nyári hőséggel, ugyanis itt, a Jégpalotában klimatizált helyen élik mindennapjaikat. A nemrégiben megnyitott Jégvilág tele van állatritkaságokkal, így például a Magyarországon eddig még nem látott királypingvinek is itt kaptak helyet. Az etetésük idején még jobban megtelt látogatókkal a tér, a pingvinek csemegéje a hűs tengeri halak voltak.

Makifagyi és elefánt wellness

Az ázsiai elefántokat locsolással hűtötték le a gondozók, a kánikulában ezt naponta többször is megteszik. Talán kevesen tudják, de az elefánt rajong a vízért. Amikor pedig nem zuhanyoztatják őket, akkor porfürdővel hűtik saját magukat. Fagyasztott gyümölcsöket kaptak a gibbonok is, akik rögtön szaladtak elfogyasztani a jeges csemegét. A látogatókat természetesen itt is rögtön vonzotta a gibbonpiknik látványa. A makierdő lakói sem maradtak le a hűsítő falatokról, ők is fagyasztott gyümölcsöket kaptak. Ezeket a gyümölcsöket egyébként is megkapnák az állatok, így fagyasztott formában azonban akár egy óráig is eltarthat, mire elfogyasztják.

Állatparkunkban több mint ötezer állat él és bár jó részük trópusi esőerdőkben vagy a szavannákon őshonos, ezek az állatok már állatkertben születtek és onnan érkeztek hozzánk. A főemlőseinknek ebben a hőségben makifagyival szoktunk kedveskedni, nagyon egyszerű a recept, igazából vízbe rakunk különböző gyümölcsöket, lefagyasztjuk és ezt kapják meg másnap takarmányként. Jól látható, hogy a makikat például egyáltalán nem izgatja, hogy hőség van, nem zavarja őket, de minden egyes állatnak próbálunk valamilyen módon kedveskedni. Van, aki dagonyázik, van, aki fürdik” – nyilatkozta Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Felfrissülés a látogatóknak

A látogatóknak sem kell tartani a hőségtől, maga az állatpark is egy 35 hektáros erdőben helyezkedik el, rengeteg árnyékot adó fával, de a vendégek lehűthetik magukat a Klíma Kamrában, ahol tartósan 0 Celsius fok körüli a hőmérséklet és valósággal esik bent a hó, de utazhatnak a Száguldó Folyóban is, ahol fatörzsszerű hajókban ülve egy 10 méteres zuhatagon is lecsúszhatnak. Ehhez esőkabátot kapnak a látogatók, de ebben a forróságban talán akár jól is eshet a felfrissülés.

Kapcsolódó galéria

Állatparki wellness