Májusi csillaghullás hétvégén! - Ekkor kell figyelni és kívánni valamit!
A Halley-üstökös darabjai suhannak át az égbolton

A Halley-üstökös törmelékhalmazából felépülő meteorraj érkezik, mely május első hétvégéjén éri el maximumát. Az Éta Aquaridák főként a déli félgömbön okoznak látványos csillaghullást, de a jelenség az északabbi területeken is észlelhető lesz. A csúcspont május 4. és május 6. között esedékes, a legtöbb hullócsillagot május 5-én, vasárnap hajnalban lehet megfigyelni.

Ahogyan a Föld áthalad az üstökös útvonalán, a Halley-ből származó részecskék összeütköznek a légkörrel. Ettől megsemmisülnek, ami fényjelenséggel jár, és amit a Földről nézve hullócsillagként érzékelünk. Ugyan a holdfázis kedvező lesz, de borús, csapadékos idő várható a hétvégén, ami ronthatja a megfigyelés esélyeit.

Tovább tompíthatja az élményt, ha olyan helyről vizsgálódsz, ahol magas a fényszennyezés: minél távolabb tartózkodsz a város mesterséges világításától, annál nagyobb eséllyel leszel szemtanúja a csillaghullásnak. A jelenlegi becslések szerint előreláthatólag óránként 10-30 hullócsillag suhan majd át a hajnali égen.

napi.hu