Május végéig marad az online tanítás és az ingyenes parkolás az egész országban

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a koronavírus-fertőzés területi különbségeire is tekintettel újraindítható az élet Magyarországon - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A védekezés első fázisa lezárult, a második ütem kezdődik

Szerdán részletesen megtárgyalta a kormány a koronavírus miatti veszélyhelyzet elmúlt 50 napját, tanulságait és a következő teendőket – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A miniszter hozzátette, az első szakasz legfontosabb teendője az volt, hogy az egészségügyi rendszer felkészüljön a betegek kezelésére, a tömeges megbetegedésekre.

Amíg nincs vakcina, a vírus hosszabb távon velünk lesz. Ezért volt szükség arra, hogy felkészítsük a tömeges megbetegedések ellátására képes egészségügyi rendszert. A beszerzéseknek, a kórházépítésnek köszönhetően az egészségügy akár a tömeges megbetegedések kezelésére is készen áll és elegendő minden feltétel” – emelte ki.

Kitérve arra is, hogy viszonylag alacsonyan maradtak a fertőzöttek száma Magyarországon, de a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, így határozta meg a kormány a szükséges védekezéshez szükségek ágyakat, lélegeztetőgépeket az egészségügyben.

Magyarország a védekezésre leginkább felkészült országok közé tartozik – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Arról is beszélt, hogy a kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelezően tesztelni kell, ahogyan az idősotthonokban dolgozókat is.

Újraindulhat élet

Fokozatosan szigorú menetrend mellett az élet újraindítható. Két szabály változatlan: a leginkább veszélyeztetettek, az idősek biztonságát ezután is garantálni kell, és a területi különbségekre is figyelemmel kell lenni. Az aktív fertőzöttek 70 százaléka Budapesten és Pest megyében – az összes haláleset 70 százaléka pedig csak a fővárosban – van, a kijárási korlátozásokat és a szigorú intézkedéseket ezért Budapesten és Pest megye egyes járásaiban továbbra is indokolt fenntartani – fejtette ki a tárcavezető.

Elsősorban vidéken lesznek változtatások

Vidéken a kijárási korlátozásokat eltöröli a kormány, és az eddiginél lazább szabályokat állapított meg.

A miniszter hangsúlyozta: vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik, új, az eddiginél lazább szabályokat állapítanak meg, de azt kérik, hogy a védekezési intézkedéseket ott is mindenki tartsa tiszteletben.

Kifejtette: május 4-től engedélyezett az éttermek, szállodák és kávézók nyitva tartása a kerthelyiségekben, teraszokon. A strandok, szabadtéri múzeumok kinyithatnak. Szolgáltatások korlátozások nélkül nyújthatók, az amatőr és profi sportban engedélyezik az edzéseket és zártkörű rendezvényeket. Az esküvők, temetések, szentmisék, istentiszteletek a korábbi szabályok betartásával megtarthatók – sorolta.

Időseket arra kérjük, hogy továbbra is a legszükségesebb esetben hagyják el otthonaikat. A 9 és 12 óra közötti vásárlási időszak továbbra is biztosított. Viseljen mindenki maszkot, vagy takarja el a száját. A másfél méteresen védőtávolságot is mindenki tartsa be” – hangsúlyozta.

 

Forrás: hirado.hu