Magyarországon nincs közvetlen veszély, de ha kell, a honvédség képes biztosítani a védelmet
Fotó: Illusztráció

Folyamatos a magyar katonák átcsoportosítása a keleti határ térségébe. Pénteken is találkozhattak az autósok katonai konvojokkal többfelé. A magyar-ukrán határ csaknem 140 kilométer hosszú. A honvédség minden lehetőségre felkészül: ha kell a menekültek ellátásában segítenek, ha kell feltartóztatják az esetlegesen átsodródó fegyveres csoportokat. Mindenki abban bízik, hogy ilyenre nem lesz példa – számolt be róla a M1 Híradója.

A páncélozott csapatszállítók és a konvojt biztosító katonai rendészek láttán kisebb tömeg gyűlt össze. Sokan fényképezték a menetoszlopot, mielőtt tovább indult, hogy megerősítse a magyar határt. Az M1 Híradónak többen arról beszéltek: megnyugvás és biztonság, hogy látják a magyar katonákat.

Folytatódik a magyar honvédség csapatainak átcsoportosítása. Az M1 információi szerint az ország több laktanyájából indultak pénteken is menetoszlopok a magyar-ukrán határ felé.

Győrből a légvédelmi rakétaezred több mint tíz járműből álló csoportja délelőtt indult Debrecen-Hajdúhadház térségébe.
A menetoszlopot katonai rendészek vezették fel és ők is kísérték egészen a keleti határig.

Szentesről pedig csaknem 20 járműből álló konvoj tart a határra. A műszaki ezred várhatóan késő este ér Hajdúhadházra, ahova egyebek mellett csónakokat és földmunkagépeket is magával visz. Közben azok az egységek, amelyek már megérkeztek az észak-keleti országrészbe hadgyakorlatot tartottak.

Ugyanis nem csak a humanitárius segítségnyújtásra kell készen állniuk, hanem arra is, hogy a határon esetleg fegyveres alkulatok sodródnak át. A pénteki gyakorlat egy ilyen helyzetet szimulált, a végrehajtásában pedig a lövészek mellett könnyű és nehéz harckocsik, valamint csapatszállító és harci helikopterek is részt vettek.

Az elmúlt napokban a honvédség egyebek mellett lövész, harckocsizó, felderítő és különleges műveleti alakulatokat is átvezényelt az észak-keleti országrészbe, miközben megemelt létszámmal helikopterek és repülőgépek őrzik a légteret.

„Magyarországon nincs közvetlen veszély és ha kell, a honvédség képes biztosítani a magyar emberek és az ország védelmét” – erről a honvédelmi miniszter beszélt. Benkő Tibor hangsúlyozta:

az orosz-ukrán helyzet változásaihoz igazodva, ha kell arra is van lehetőség, hogy további csapatokat vezényeljenek az észak-keleti országrészbe.
„Ha ez a háborús helyzet még inkább, még inkább nyugatra tolódik és még közelebb kerül Magyarország határához, erre is meg vannak a terveink. Ehhez is meg van az elgondolásunk, NATO-val egyeztetett formában. Az a képesség, amelyet mi létrehoztunk és működtetünk példaértékű, de ugyanakkor nyitott, hogy ha kell, akkor még tovább tudjuk erősíteni” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor elmondta: az átcsoportosítások nagy része vasárnapig befejeződik, hétfőn már csak néhány kötelék lesz úton. 

Forrás: hirado.hu