Magyarországon nem fenyeget kanyarójárvány

Eddig az ország tizenegy megyéjéből jelentettek kanyarógyanús eseteket. Minden megyében egy, maximum két betegséggyanút észleltek, tehát ezek mind szórványos esetek – hangsúlyozta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján dr. Oroszi Beatrix. Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa elmondta, a kanyaró gyanú és a megerősített kanyaró nem ugyanaz. Egyedül Csongrád megyében a makói járásban és a szegedi klinikán fordult elő megerősített kanyarós eset, összesen 13, február 27-e óta azonban a makói kórházban sem tapasztaltak új megbetegedést. Sem Debrecenben, sem Hódmezővásárhelyen még nem igazolódott be a kanyaró, így ott nem kellett kórházi zárlatot elrendelni. Dr. Oroszi Beatrix felhívta a figyelmet, nemcsak Magyarországon regisztráltak kanyarós betegeket, hanem további nyolc európai országban is. A főigazgató ugyanakkor mindenkit nyugalomra intett, hazánkban a lakosság egészét közvetlenül érintő járványveszély nincs, behurcolt esetek azonban előfordulnak.

 

Elegendő vakcina

 

Kanyarójárvány ugyan nincs, azonban aki 1969 előtt született és nem esett át a betegségen, vagy 1969-1988 között született és csak egy oltást kapott, egyéni döntés alapján kérheti háziorvosától az oltást. Dr. Orosz Beatrix elmondta, a háziorvostól kapott recepttel bármelyik gyógyszertárban kiváltható a vakcina, amit a háziorvos ad be. Egyúttal nem javasolja az utazást az 1969 előtt születetteknek és azoknak sem, akik nem estek át a kanyarón, továbbá azon várandósoknak, aki nem rendelkeznek két oltással, illetve a 15 hónaposnál fiatalabb kisgyerekeknek, akiknél nincs idő a védőoltás beadására. Utóbbi korosztály esetében az oltás előrehozható 9-12 hónapos kor közé, azonban ezt 15 hónapos korban meg kell ismételni. Ennek ellenére a szakemberek nem ajánlják, hogy a 15 hónaposnál fiatalabb gyerekkel fertőzött területre utazzanak.

Dr. Oroszi Beatrix kiemelte, folyamatosan egyeztetnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) a rendelkezésre álló oltóanyagmennyiségről, és így elegendő vakcina áll rendelkezésre.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: internet)