Magyar huszárok lengyel földön

Március 9-én indul Lengyelországba az a kétnyelvű vándorkiállítás, amely a legendás lengyel–magyar barátságot örökítette meg a második világháborúban, 1944-ben. Az elmúlt évben volt a 70. évfordulója annak, hogy a magyar huszárság utolsó útjára indult. A Jósa András Múzeum Nemzeti Együttműködési Alaphoz benyújtott pályázatán nyert összegből valósította meg a vándorkiállítást, amelynek anyaga 90 százalékban a múzeum archívumából való. A tárlat a lengyelek és a magyarok fronton tanúsított barátságának állít emléket.

Dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója a tárlat bemutatóján arról mesélt, mi történt 1944 nyarán, amikor kitört a varsói felkelés. Elmondta, a magyar katonák akkor szándékosan nem tagadták meg a parancsot, de nem akarnak harcolni a lengyelekkel. A Német Szövetségben harcoló Magyar Királyi Honvédség a Német Szövetséget csendben megtagadva segítette a lengyel felkelőket. Az igazgató hozzátette, a lengyelek ezt soha nem felejtették el a magyaroknak.

A közel 100 fénykép a magyar huszárok mindennapjait örökíti meg a lengyel fronton. Láthatóak tábornokaik, a lovasok, ahogy felfegyverkezve útnak indulnak, az, hogy milyen körülmények között kapták az ebédet, és bemutatja, mit tettek meg a túlélés érdekében. A lengyel és magyar nyelvű feliratok további információval és történelmi háttérrel szolgálnak a fronton töltött időről az érdeklődőknek. A tárlat március 9-én indul Lengyelországba, ünnepélyes megnyitója március 10-én lesz a varsói Függetlenség Múzeumában, majd Lengyelország több kiállítótermében is megtekinthetik a látogatók.

Mikita Eszter