Magyar futballista európai top csapatban – Nyilasi Tibor bízik a fiatalokban

 Európai Ezüstcipő, Európa-válogatott, 70 meccs címeres mezben, melyeken 32 gólt lőtt. Nyilasi Tibor a nyolcvanas években a kontinens egyik legjobb labdarúgója volt. A Szpari életét is megkeserítette – az ő góljával nyert a Ferencváros Nyíregyházán.

A héten a Nyíregyháza Spartacus-Bozsik Akadémia Karácsonyán vett részt. A fiataloknak Luis Suarez életéről mesélt, aki bár szegény családban nőtt fel, kitartó munkával elérte céljait.

- Az ő példája mutatja, hogy egy kis helyről – így akár egy szabolcsi faluból is – el lehet jutni élcsapathoz. Ma a gyerekek 5-6 éves korban elkezdenek futballozni és 19 éves korig együtt vannak. Persze nem lesz mindenkiből profi futballista, de az akadémián töltött esztendők után bátran vághatnak neki a felnőtt életnek, mert jó alapokat kapnak – mondta Nyilasi Tibor.

Az MLSZ elnökségi tagja bízik abban, hogy rövidesen lesz olyan tehetsége a magyar futballnak, aki egy európai élcsapat játékosa lesz.

- Sokat fejlődött az infrastrukturális háttér, ez olyan lehetőséget ad a gyerekeknek, mellyel élniük kell. A feltételek a magyar akadémiákon adottak a jó munkához, de ehhez az is kell, hogy a gyerekek céltudatosak legyenek. Nem elég ha szeretik a focit, sokat kell dolgozni azért, hogy eredményesek legyenek – mondta a korábbi válogatott labdarúgó.

Nyilasi Tibor példája is mutatja, hogy akár egy magyar játékos is lehet sikeres külföldön – az Austria Wien gárdájával háromszoros osztrák bajnok lett, volt BEK és UEFA Kupa negyeddöntős. Az 1983/84-es idényben az UEFA Kupa gólkirálya lett, Bécsben Pro Urbe díjat kapott. És hogy mit üzen a mai gyerekeknek?

- Vívják meg a maguk csatáját, járják végig a saját útjukat, és váljék belőlük nem csak jó futballista, hanem hasznos felnőtt is – mondta Nyilasi Tibor.

Dankó László