Magyar Ápolók Napja – 25 szakember vehetett át kitüntetést
Fotó: Szarka Lajos

Idén is megtartották a Magyar Ápolók Napját. A Jósa András Oktatókórházban vette át kitüntetését a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 25 ápolója. A rendezvény célja az volt, hogy megköszönjék és elismerjék az ápolók áldozatos munkáját.

 

A Marianet Duo előadásával nyitották meg a Magyar Ápolók Napja alkalmából rendezett ünnepséget a Jósa András Oktatókórházban. Kossuth Zsuzsannának, a magyar ápolás nagyasszonyának az 1848/49-es szabadságharc alatt nyújtott ápolói tevékenységére emlékezve ünneplik meg és ismerik el évről évre a magyar ápolókat.

– Az ápolóinkat, az ápolóink munkáját ünnepeljük, és azért fontos az ápolási szakma, mert az egészségügyi ellátás ápolók nélkül nem valósulhat meg. Mindig kihangsúlyozom és most is szeretném elmondani, hogy az orvos és az ápolás szakma képez egy egységet, amely lehetővé teszi a betegek magas színvonalú ellátását. Ezen túlmenően pedig az ápolóink azok, akik mindennap, minden percben ott állnak a betegágy mellett, végrehajtják az utasításokat, végrehajtják a kezeléseket, beavatkozásokat és emellett egy jó szóval, egy mosollyal, egy együtt érző viselkedéssel is hozzá tudnak járulni a betegek gyógyulásához. Szeretném megragadni ezt az alkalmat, hogy a nyilvánosság előtt is minden ápolónak megköszönjem a mindennapi munkáját és a kitüntetetteknek pedig, akik a legjobbaknak bizonyultak, külön szeretném megköszönni a munkájukat – mondta el dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Nagy Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház ápolási igazgatója elmondta, a több ezer dolgozó közül nagyon nehéz kiválasztani azt a 25 szakembert, akik ezen a napon megkapják a kitüntetést, hiszen mindenki megérdemelné. Hozzátette, nagyon nehéz időszakon vannak túl az egészségügyi dolgozók a Covid-járvány miatt, ezért különösen fontos ez az ünnepség.

– Intézményünkben 3200 szakdolgozó van és évente egyszer, a Magyar Ápolók Napján lehetőségünk van rá, hogy 25 főt kitüntessünk. Ez egy ünnepnap számunkra, hiszen egy megfeszített időszak után vagyunk a Covid után, gyakorlatilag most tudunk összejönni azóta. A hétköznapokban tesszük a dolgunkat, de nemcsak hétköznapokon, hanem hétvégén 0–24 órában. Ezért jó, hogy ilyenkor kicsit megállunk, megpihenünk és megünnepeljük magunkat – mondta el Nagy Géza, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház ápolási igazgatója.

A díjazottak kiválasztása során figyelembe veszik a közvetlen munkahelyi vezetők ajánlását. Az elismerés azoknak jár, akik munkájukkal és hozzáállásukkal is példát mutatnak kollégáiknak.

– Gyermekkorom óta nagy vágyam volt, hogy az egészségügyben helyezkedjek el és mindenképpen itt, a Jósa András Oktatókórházban szerettem volna dolgozni – mondta el Gazdag Mónika díjazott.

A díjazottak ünnepélyes keretek között vették át az elismeréseket.

Kapcsolódó galéria

Magyar Ápolók Napja 2023