Egy éve tart a háború – Heti szinten még mindig 100–120 fő érkezik Ukrajnából

A karitatív szervezetek nagy erővel segítik az Ukrajnából érkezőket már egy éve az ukrán–magyar határ menti településeken. A beregsurányi segítségpont továbbra is a nap 24 órájában működik, és ha kell, élelmiszerrel, átmeneti szállással vagy információkkal segíti a háború elől menekülőket. Az elmúlt hónapokban több tízezer ember fordult meg az összesen ezer főt sem számláló Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei községben. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai is az első perctől kezdve segítik a bajba jutottakat.

Az elmúlt hónapokban több tízezer, a háború elől menekülő ember kapott segítséget a határ menti településeken. Öt segítségpontot is kialakítottak Záhonyban, Lónyán, Barabáson, Beregsurányban és Tiszabecsen. Ezeken a helyeken élelmiszert, orvosi segítséget, információt és szállást is kaptak az Ukrajnából menekülők. A határ mentén hamar megnőtt a forgalom, rengetegen érkeztek Magyarországra, a teljes körű segítségnyújtás azonban rendezetten folyt a segélyszervezeteknek, az önkormányzatoknak, a kormánynak és a civil segítőknek köszönhetően.

Folyamatos a segítségnyújtás

Adományok szállításával, önkéntesek közvetítésével, 24 órás határ menti ügyelettel és a tartósan Magyarországon maradó családokat támogató integrációs programmal folytatja az ukrajnai háború elől menekülőkért végzett segítő szolgálatát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az orosz–ukrán háború megkezdése óta folyamatosan segíti a menekülteket, akik Magyarországra érkeznek. Az első napokban sátrakat állítottak a határnál, majd két nappal később felállították a segítségpontot is itt, a beregsurányi önkormányzat területén és 0–24 órában fogadjuk a menekülteket, azóta is szüntelenül működik a segítségpont és fogadja a háború elől menekülteket” – nyilatkozta Bíró-Sass Nádja, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat beregsurányi kirendeltségének vezetője.

Az első másfél hónapban 1200 fő fordult meg a segítségponton, azóta viszont jóval lecsökkent ez a szám, most hetente 100–120 fő érkezik ide, viszont a folyamatos készenlétre most is szükség van, hiszen sokszor éjszaka jönnek át a határon.

Integrációs program

A szeretetszolgálat munkatársai rengeteg élethelyzettel találkoztak az elmúlt egy évben, rengeteg embernek segítettek, viszont ezeket az élményeket nekik is fel kell dolgozni. Ennek érdekében a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton belül csapatépítő tréningeket szerveznek a munkatársak számára. A hosszabb távon Magyarországon maradó családok beilleszkedését pedig egy integrációs programmal segíti a szeretetszolgálat.

150 családot tudtunk bevonni az integrációs programba, akikkel foglalkoznak a szociális munkatársak. Minden napjukat követik és segítik, hogy minél gördülékenyebb legyen a beilleszkedésük. A gyerekek iskolába, óvodába járnak és tanfolyamokon vesznek részt, hogy elsajátítsák a magyar nyelvet” – tette hozzá Bíró-Sass Nádja.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat igen aktív évet tudhat maga mögött, csak az orosz–ukrán háború kapcsán 115 ezer menekülőnek segített, 570 tonna árut vitt összesen 570 millió forint értékben Ukrajnába. Nemcsak itt helyben segítik viszont a háború elől menekülőket, továbbra is folyamatos az adományok küldése, február 27-én, hétfőn több mint 8 tonna, összesen ezer darab tartós élelmiszercsomagot, nagy teljesítményű dízel üzemű áramfejlesztőket, valamint higiénés termékekből összeállított segélyszállítmányt indított Kárpátaljára a térségben élők és az ott tartózkodó belső menekültek ellátására a karitatív szervezet. Az adományt a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat osztja szét a rászoruló embereknek.