Madarassy 70 – Fák, virágok, fény

– Egy örömfestő természetlényegű képeit láthatják – így fogalmazott Madarassy György kiállítása kapcsán Feledy Balázs művészeti író. Városunk köztiszteletben álló festőművésze augusztusi születésnapját szülővárosában, Nagybányán ünnepelte. Most Nyíregyházán nyújtja át ajándékát a közönségnek. A Művészeti Szakközépiskola egykori művésztanára, a Városi Galéria művészeti tanácsadója, a Vajai Alkotótelep művészeti vezetője, Megyei Príma-díjas, Nyíregyháza Nívó-díjas művésze kiállítását november 18-ig láthatják a Városi Galériában és a Pál Gyula teremben.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

70 év, 70 kép. Madarassy György festőművész az elmúlt 2-3 évben festett alkotásaiból válogatott. Valamennyi mecénása, Bige László gyűjteményéből való. Csendéletek, tájak, színesek, de mégsem tarkák. Expresszív, impresszionista, nyoma nincs a korábbi szürreális figuráknak. Szerettük pedig őket is. Az alkotó belső fejlődést emleget. A természet számára kiindulópont.
Meg kell mutatni ennek az idegesen rohanó világnak, a körülötte lévő szépséget. A rút művészettel szemben az illúziót.

 

Harminc éve Nyíregyházán

 

– Szenzuális festészetet csinálok – véli az alkotó. – Ma mindenki az intellektuális művészetre esküszik, én meg azt mondom, hogy van a másik oldal is. És ez éppen az, hogy érzékeny, az érzelmek, a hangulatok megragadása. Sokan azt mondják, hogy nem a legmodernebb művészi gondolkodás, én meg azt mondom, hogy miért ne!

Madarassy György Nagybányán művészként csupán 14 évet élt, de Nyíregyházán már közel 30 éve alkot. Így van az, hogy Nyíregyházáról hazamegy Nagybányára, majd onnan vissza, szintén haza Nyíregyházára. – Csak a hegyek hiányoznak nagyon – nyilatkozta egykoron. Talán ebből a szükségből születnek a monumentális képek.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos

 

Súlyos alkotások

 

– Fantasztikus ereje van ennek a 70 képnek – fogalmazott a megnyitón Feledy Balázs művészeti író. – Súlya van. Madarassy nem a pici képek embere, ő mindig nagy dimenziókat ragad meg. Itt is méterszer méteresek talán a legkisebb képek. Ő mindig méretben is gondolkodik. Ennek a kiállításnak a sajátossága, hogy a természetábrázoló, pontosabban a természetlényegű Madarassy van itt most velünk.

Madarassy új témáját a festői technikában keresi a jövőben. Nagyobb ecsettel, nagyobb gesztusokkal, talán a műterme melletti padlástér fényeit mutatja meg a közönségnek.
A művész életfilozófiája szerint, amíg az ember ép és egészséges, addig dolgozzon. Minden napját a műteremben kezdi, majd kerékpárral útjára indul, várja az emberi találkozásokat, és a látogatókat a Városi Galériában és a Pál Gyula Teremben, november 18-ig.

 

Matyasovszki Edit