Madarak és Fák Napja – Ötszáz gyermek érkezett a Tuzson János Botanikus Kertbe
Fotó: Trifonov Éva

Közel ötszáz nyíregyházi és a vármegyeszékhely környékéről érkezett óvodás és általános iskolás vett részt pénteken a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon. A Madarak és Fák Napja alkalmából a botanikus kert, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola szervezte meg a már hagyományos rendezvényt.

 

– Ilyenkor rendszerint több állomáson várjuk a gyermekeket, a madártani és természetvédelmi egyesület, a botanikus kert és az erdészet dolgozói hat állomáson. Különböző témákkal foglalkoznak az állomásokon, például madárgyűrűzés, madárodú-készítés, őshonos fafajok megismerése – mondta el Szokolovszki Géza, a NYÍRERDŐ Nyíregyházi Erdészetének megbízott erdészeti igazgatója.

A nap folyamán a gyerekek megismerhették az alföldi erdőkben megtalálható fa- és cserjefajokat, az erdészek munkáját, és azt is kipróbálhatták, hogyan lehet madárodút készíteni. Előadásokat hallgathattak meg a tavaszi és nyári madárvédelemről, a madárodúkról, azok kihelyezéséről, kezeléséről, valamint a bennük költő fajokról.

– A botanikus kertben már több mint tíz éve rendezzük meg közösen a Madarak és Fák Napját. Mi a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolával a fákról és a madarakról szoktunk beszélgetni. Erdészeink bemutatják azt, hogy a fa mit nyújthat a madárnak, illetve, hogy a fa mit nyújthat nekünk is. Mi pedig madárgyűrűzési bemutatóval örvendeztetjük meg a gyerekeket. A madárgyűrűzés nagyon fontos a vonuláskutatás szempontjából, de azért is nagyon jó, mert évről évre a botanikus kertben megjelenünk és össze tudjuk hasonlítani az előző évek fogásaival, eredményeivel a most fogott madarakat. Látjuk azt, hogy a botanikus kertben annyi féle fa van – mivel itt ültetett fák vannak –, hogy ezek sokkal több táplálékot, búvó- és fészkelőhelyet nyújt a madaraknak. Itt sokkal gazdagabb a madárvilág, mint mondjuk mellettünk, a Sóstói-erdőben, tehát ez egy ideális helyszín arra, hogy a gyerekeknek kézből is mutathassunk madarakat, beszélhessünk kicsit a védelmükről, arról, hogy hogyan tudjuk őket megtelepedésre bírni, télen nagyon fontos az itatás, nem elsősorban az etetés. Az erdő védelméről, felújításáról és a madarak védelméről van itt szó – emelte ki Petrilláné Bartha Enikő, a Nyíregyházi Erdészet Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője.

A részt vevő ötszáz gyermek 24 csoportban érkezett a helyszínre, iskolások és óvodások egyaránt. Sokaknak a faültetés volt a rendezvény legizgalmasabb pillanata, de a madarakkal kapcsolatos bemutatókat is izgatottan figyelték. Az Eszterlánc Északi Óvoda Csillagszem Tagintézményének óvodása, Keresztesi Lilla Laura elárulta, a kedvenc madara a fecske, és nagyon örült, hogy csoporttársaival részt vehettek a programon. – Szeretem a botanikus kertet és a madarakat is – mesélte.

A Madarak és Fák Napja alkalmából szervezett program részeként elültették az Év Fája egy példányát is: most egy vénic-szil csemete került a földbe, a munkában a részt vevő gyerekek is segítettek.

Kapcsolódó galéria

Madarak és fák napja a Tuzson János Botanikus Kertben 2023.