Madarak és Fák Napja Nyíregyházán
A Madarak és Fák Napja alkalmából természettel kapcsolatos előadások, bemutatók és kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket a Tuzson János Botanikus Kertben. Már hagyomány, hogy minden évben egy napot a növényeknek és az állatoknak szentelnek a szakemberek azért, hogy felhívják a figyelmet a jelentőségükre. A botanikus kertben elültettek egy kocsányos tölgyet is, amelyet idén az Év fájának választottak.

Forgott a szerencsekerék, minden mező egy-egy természettel kapcsolatos kérdést takart a Tuzson János Botanikus Kertben, ahol a Madarak és Fák Napja alkalmából rendeztek ismeretterjesztő délelőttöt az érdeklődőknek. A gyerekek megtanulhattak madárodút készíteni, kézműves foglalkozásokon fakorongokra festhettek, vagy a madarakról hallhattak új érdekességeket a gyűrűzés során.

113 éve cél az élővilág megóvása

A Madarak és Fák Napját 1902-ben ünnepelték először Magyarországon, iskolai keretek közé pedig Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendelte azért, hogy már egészen kisgyermekkorban kialakuljon az ifjúság természet iránti elkötelezettsége. Az emléknap abban is segíti a szakembereket, hogy az elgépiesedett világban felnövő nemzedékek közel kerüljenek a természethez.

További képekért kattintson a fotóra!

Csabai Judit, a Tuzson János Botanikus Kert vezetője azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, minden olyan szervezetnek, amely az élővilággal foglalkozik, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a madarak és a fák létezésétől függ az emberiség sorsa is, éppen ezért lényeges őket óvni, védeni.

Állat- és növénybemutató

A Tuzson János Botanikus Kertben az érdeklődők megismerkedhettek az emléknap jelentőségével és olyan növényekkel, állatokkal találkozhattak, amelyeket eddig csak tankönyvekben láttak. A természettel kapcsolatos foglalkozásokon a környezetvédelem jelentőségét is láthatták.

Ültess egy fát!

A különböző foglalkozások mellett faültetésen is részt vehettek a gyerekek, hiszen három évvel ezelőtt indult el az a kezdeményezés a botanikus kertben, hogy a Madarak és Fák Napján elültetnek egy példányt az év fájából.
Tölgyfa Gábor, a Nyírerdő Zrt. erdészeti igazgatója az érdeklődőknek elmesélte, az „Év fája” mozgalmat 1992-ben hívta életre az Országos Erdészeti Egyesület azért, hogy a Magyarországon őshonos fákra felhívják a figyelmet. Idén a kocsányos tölgyet választották a szakemberek.

A kocsányos tölgy a Nyíregyháza környéki erdőkben nagyon elterjedt. Az akár 500 évet is megélő fa 40–50 méter magasra nőhet, felhasználhatósága szempontjából is kedvelt, hiszen erős fája sok mindenre felhasználható.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)