Ma van az Elefántok Világnapja – A Nyíregyházi Állatparkban afrikai és ázsiai is él!
Afrikai elefántok (Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

A Nyíregyházi Állatpark közösségi oldalán hasznos tudnivalókkal emlékezik meg az Elefántok Világnapjáról.

Ha kíváncsi, milyen különbségek vannak az afrikai és ázsiai elefántok között, olvasson tovább!

Az országban csak itt látható afrikai és ázsiai elefánt is, s olykor a vendégeink összekeverik a 2 fajt. Íme néhány alapvető különbség:

Bár az afrikai és ázsiai fajok ökológiai szempontból hasonlóak, vannak közöttük eltérések.

Bár mindkét fajra jellemző az ormány, a nagy fülek és a vastag, szürke bőr, agyara -mely a megnyúlt felső metszőfog- nem minden elefántnak van. Általában az afrikai elefántok és az indiai elefánt bikák rendelkeznek agyarral.

Az afrikai faj nagyobb, mint az ázsiai, háta homorú, agyarai hosszabbak, ormánya végén két ujjszerű nyúlványa van (az indiainak ugyanis csak egy ormányvégi ujja van), de legfeltűnőbb sajátsága, két hatalmas nagy füle.

Az afrikai elefántok a Föld legnagyobb szárazföldi emlősei. 6-7,5 m hosszúra és 4 méter magasra is megnőhetnek, súlyuk elérheti a 7 ezer kg-ot. Egykor csaknem egész Afrika erdős tájait benépesítették, ám a telepesek és az elefántvadászok jelentősen tizedelték állományukat.

Ázsiai elefántok (Fotó: Nyíregyházi Állatpark)

Az ázsiai elefántok a második legnagyobb szárazföldi állatok, Ázsiában az esőerdőkben és füves területeken egyaránt megtalálhatóak, elsősorban az erdős területek határát kedvelik. Rendkívül szoros szociális kötelék fűzi össze őket, az afrikai rokonaikhoz hasonlóan, az elefántcsoportok rokon tehenekből és azok fiatal utódaikból állnak. A legidősebb nőstény áll az átlagosan 20 egyedből álló csapat élén. A kifejlett bikák magányosan vagy csak hímekből álló csapatokban élnek, és csak a párzási időszakban csatlakoznak a tehenekhez. A legdominánsabb bika előjoga a párzás.

Korábban afrikai rokonához hasonlóan az agyarai miatt üldözték, mivel az elefántcsont mindig fontos szerepel játszott az emberi történelemben. Ma a fő problémát az élőhelyeik pusztítása jelenti.

A Nyíregyházi Állatpark kontinensenként mutatja be Földünk állatvilágát, ahonnan nem hiányozhatnak a világ legnagyobb szárazföldi állatai sem. A Zöld piramis-mely Ázsia élővilágát mutatja be- az otthona Jázminnak, Motkinak és Tanjanak az ázsiai elefántteheneknek, míg a fekete kontinens ormányosait egy 4 fős tenyészcsapat képviseli, melynek legfiatalabb tagja most múlt 2 esztendős.

 

Forrás: Facebook / Nyíregyházi Állatpark