Lilába borul a világ – Nőgyógyászati Onkológiai Világnap szeptember 20-án

Idén negyedik alkalommal szervezte meg a Nőgyógyászati Daganatos Betegségekkel Foglalkozó Szervezetek Európai Hálózata az Onkológiai Világnapot. Szeptember 20-án világszerte 25 országban borul lilába a világ, felhívják a figyelmet a betegség megelőzésére és kezelésére. Vasárnap Szarvason rendezték a világnaphoz kapcsolódó 2022 méteres távon zajló World Go Day gyaloglást, futófesztivált, ebben a városban voltak a hétvégi kiemelt rendezvények, a szarvasi üzletek kirakata mályvavirágos dekorációt kapott.

A 2022-es világnapon a méhtestrák áll a fókuszban, de téma az egészséges életmód, a fizikai aktivitás, a jelszó pedig a Tegyél az egészségedért, tegyél a megelőzésért! Ismertek már a 2020-as nemzetközi adatok. Abban az évben 1,3 millió nő kapott pozitív diagnózist, és 420 ezer nő veszítette életét. Hazánkban a 2019-es Nemzeti Rákregiszter adatai szerint több mint 4000 nő, anya, feleség lett beteg, e nagy számok miatt csatlakozott az ügyben érintett Mályvavirág Alapítvány az Európai Társaság orvosi és betegszervezeti hálózatához.

„Mindig fontos, hogy tudjuk – ha a nőgyógyászati daganatokat nézzük –, milyen tünetek vannak, amikkel nekünk orvoshoz kell fordulni. Nem azt mondjuk, hogy minden nap ezzel kell foglalkozni. Viszont tudjuk a tüneteket, és azonnal el tudjunk menni a megfelelő helyre, hogy ne legyen később nagyobb baj. Ezeken a világnapokon koncentráltan ezzel foglalkozunk, rengeteg információt átadunk, rengeteg helyre tudunk irányítani, akár a Mályvavirág Alapítvány felületeire. A mai napon – mert, hogy szeptember 20. a napja – az online térbe sok-sok kisfilmet kiteszünk, ez már el is indult a reggel folyamán, ahol orvosok is beszélnek, és üzennek mindenkinek. Fontos, hogy legyen egy világnap, vagy egy világhét, amikor többet tudunk ezzel foglalkozni” – mondta a telefonba Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány alapító elnöke.

Az alapítvány alapító elnöke két kisgyerek anyukája volt, amikor maga is átesett a betegségen, de akkoriban nem talált még betegtársakat, információs oldalakat, így maga írta meg kórtörténetét egy könyvben, majd létrehozta a Mályvavirág Alapítványt.

„Maga a tudomány egyébként nagyon gyors ütemben fejlődik, ha csak visszatekintünk az elmúlt pár évre, és látjuk azt, hogy a diagnosztikában és a terápiában is fejlődés van. Biztos sokan hallottak az immunterápiáról, a fenntartó terápiákról, melyek egyre-másra jönnek, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy akár olyan betegségben is, melyet késői stádiumban diagnosztizáltak, meghosszabbítsák az életet, jó életminőségben. Természetesen ezekről a terápiákról azt is látjuk, hogy nemcsak másodvonalban, hanem akár első vonalbeli kezelésben is kaphatják a betegek. Így még nagyobb az esély arra, hogy meggyógyuljon a beteg, vagy meghosszabbítsák az életét” – fogalmazott Tóth Icó.

Az alapítvány 2013 tavaszától dolgozik a HPV prevencióért, a szűrések és védőoltások népszerűsítéséért. Céljuk nemcsak a betegség visszaszorítása, de a már kezelés alatt állók támogatása, a rehabilitáció megszervezése. A Mályvavirágnak Nyíregyházán is van képviselője. Tóth Katalint a Szent István u. 14. szám alatt, a Városi Rendelőintézetben találják.