Lezárult a Katolikus Karitász Szép Otthonok programja

Idén 41 településen, 76 család sikeres részvételével zárult a Katolikus Karitász Öngondoskodó háztartások – Szép Otthonok 2023 elnevezésű programja. A tíz egyházmegyében, több mint ötmillió forintnyi adományból megvalósuló projekt az ingatlanok lakhatóságának és komfortszintjének növelését célozza meg minden év márciusától ugyanazon év novemberéig, hozzásegítve a résztvevő családokat, hogy megfelelő körülmények között élhessenek. 

A Szép Otthonok program által országosan hetvenhat, szociálisan rászoruló, sokszor emberhez méltatlan körülmények között élő család életében tudott pozitív változást elindítani a Katolikus Karitász 2023-ban, összesen ötmillió forintnyi keretösszegből. A megvalósulás során tárgyi, és természetbeni támogatások mellett az önkéntesek folyamatos segítsége, a településeken fellehető egyéb források bevonásával zajlott az ingatlanok kertjének, udvarának rendezése és különféle belső renoválási munkálatok kivitelezése. A segélyakció sikerességét mutatja, hogy a kilenc hónap során a negyvenegy településen a résztvevők mindvégig aktívan tettek a fejlesztések megvalósulásáért. A Kalocsa-Kecskeméti, Kaposvári, Győri, Váci, Szeged-Csanádi, Székesfehérvári és a Pannonhalmi Egyházmegyei Karitász körzetében öt, a Pécsi Egyházmegyében tíz, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében tizenegy, míg az Egri Főegyházegyében húsz család hathatós közreműködésével újultak meg a saját tulajdonú ingatlanok.

Az összefogás remek példája a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegyében élő rokkantnyugdíjas Tamás lakásfelújítása, aki súlyos gerincbetegsége folytán havi jövedelmének harmadát kénytelen gyógyszerköltségeire fordítani. A férfi azt tűzte ki célul, hogy a Karitász segítségével felújítja a szüleitől örökölt ház egyik szobáját, és ott tölti a telet, így spórolva a fűtési költségeken. Tamás rendbe tette az udvart és előkészítette a szobát, ezután pedig egyméteres magasságban megtörtént a szoba bevakolása. A Szép Otthonok program által nyújtott ráfordításból zajlott a helyiség teljes glettelése, festése és a padlószőnyeg beszerzése is. A szobafestő látva a férfi hányattatott sorsát felajánlotta, hogy önkéntes alapon méretre vágja és leteszi a padlószőnyeget, valamint rögzíti a szegélyléceket. A Karitász segítő tevékenységének híre ment, így az egyik helyi bútorkereskedő egy vadonatúj fenyőágyat ajánlott fel, hozzáillő rugós matraccal. Mindez lehetővé teszi, hogy Tamás a telet rendezett környezetben vészelje át, éjszakáit pedig gerinckímélő fekhelyen töltse.

2023-ban a Szép Otthonok program teljes egészében a 1356-os adományvonalon keresztül érkezett hívásokból valósult meg: a rászoruló családokat a Karitász-munkatársak előre meghatározott lépcsők szerinti fokozatosan segítették, rávezetve őket az öngondoskodásra és az önálló háztartás-vezetésre. A Katolikus Karitász továbbra is örömmel fogadja, ha valaki támogatni kívánja segélyakciói megvalósulását. A 1356-os adományvonal hívásával hívásonként 500 Ft-tal lehet hozzájárulni a segítő munkához, valamint a karitasz.hu oldalon célzott online adományozásra is lehetőség van.