Lettország után Görögországba utaztak az Arany Erasmus+ programjában részt vevő diákjai

Lettország után Görögországba utaztak a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, Erasmus+ programjában részt vevő diákjai. Hat nyíregyházi tanuló görög, török, lett és román gyerekekkel töltött egy tanulmányi hetet a mediterrán országban.

A pályázatban részt vevő diákok az első 2 napban meglátogatták Karditsa város egyik helyi gimnáziumát, ahol azok a görög fiatalok tanulnak, akik szintén résztvevői a programnak.  A vendéglátó görögök zenés, táncos programokkal fogadták a külföldieket. Közösen tanultak meg néhány népdalt illetve néptáncot is.

A nyíregyházi tanulók végrehajtották a pályázati projekt feladatait: prezentációt tartottak arról, hogy milyen szövegértési feladatokat oldottak meg. Ezeken a kreatív gondolkodás fejlesztése volt a cél. A diákok lehetőséget kaptak arra is, hogy bemutassák Nyíregyházát, illetve iskolájukat is.

A kötelező programok része volt, hogy a pályázatban részt vevők ellátogattak a Városházára, ahol az alpolgármester fogadta a külföldi delegációt. Szabadidős elfoglaltságként meglátogatták a  karditsai galériát,  ahol szebbnél szebb festményekben gyönyörködhettek.

A diákok eljutottak egy szakközépiskolába is, ahol különböző szakmai órákon vehettek részt, de eljutottak a Meteorákhoz és a Plastiras – tóhoz is.

A magyar tanulók hamar megszokták a déliek életstílusát: a sziesztát követően  élvezték a város  pezsgő életét, esténként pedig a már törzshelyükké vált kávézóba ültek be. Az egy hetes kirándulás sokat segített a programban részt vevő tanulóknak abban, hogy angolul tanuljanak, hiszen a projektben dolgozó diákok közös nyelve az angol volt.

– összegezte Medvéné Kendi Timea, a Nyíregyházi  Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium nyelvtanára, az Erasmus program vezetője, koordinátora a görögországi eseményeket.