Létszámstop

Óriási a zsúfoltság az Állatbarát Alapítvány Csatorna utcai telephelyén. A nagy létszámra már a bejárati kapun egy tábla is felhívja a figyelmet, amely arra utal, a szervezet nem tud több megunt állatot befogadni. Kivételt képeznek ez alól a beteg kutyák és macskák. A létszámstopra azért volt szükség, mert a menhely megtelt, meghaladták befogadó képességüket. Dupla létszámmal üzemelnek. 120 férőhelyes az állatotton, ahol jelenleg 207 kutyáról és 72 cicáról gondoskodnak. A macskák között nagyon sok a kölyök, akiket karanténban helyeztek el annak érdekében, hogy ne alakuljon ki megbetegedés a telepen, illetve, hogy a felnőtt macskák ne bántsák őket. A macskaházba a már kifejlett egyedeket helyezik el a gondozók. Kutyából is van felnőtt, anya kölykeivel, illetve kicsi kutya is.

 

Sokan nem ivartalaníttatnak

 

A túlszaporulat oka az, hogy a különböző akciók ellenére még mindig sok olyan állattartó van, aki nem ivartalaníttatja kedvencét. A jelenlegi zsúfoltság plusz terheket ró a segítő szervezetre. Mivel több állat él egy helyen, az állatotthon munkatársainak nagy figyelmet kell fordítani arra, ne alakuljanak ki különböző megbetegedések, fertőzések.

Ez a helyzet az állatoknak sem jó, hiszen egy-egy kennelben a ideális esetben kettő, maximum három kutya él, de most hatan, heten tartózkodnak egy kis ketrecben. Ezért gyakrabban verekednek össze az amúgy békés ebek.

 

Örökbefogadás ideiglenesen...

 

Az Állatbarát Alapítvány a helyzet javítása érdekében átmeneti gondozókat keres. Raska Andrea, az Állatbarát Alapítvány állatotthonának vezetője elmondta, azt kérik az állatbarát lakosságtól, hogy segítsék az állatokat, illetve az Állatbarát Alapítvány munkatársait azzal, hogy ideiglenesen befogadnak néhány egyedet. Elmagyarázta, ez azért is lenne jó, hiszen az állatok így könnyebben szocializálódnak, családban nőhetnek fel. Raksa Andrea hozzátette, az Állatbarát Alapítvány biztosítja az ideiglenesen örökbe fogadott állatok gyógykezelését, vakcinázását és élelmét.

Az Állatbarát Alapítvány csak egészséges állatot ad ki ideiglenes gondozókhoz. Addig kell vigyázni az állatra, amíg az végleges gazdira nem talál.

 

… vagy véglegesen

 

A szervezeten az is segítene, ha többen választanának maguknak házi kedvencet a Csatrona utcai telephelyről. Azonban felhívják a leendő gazdik figyelmét arra, csak akkor fogadjanak örökbe állatot, ha felkészültek a kis jövevény érkezésére és élete végéig tartó gondozására. Aki kutyát, vagy macskát szeretne hazavinni az Állatbarát Alapítványtól, ivartalanított, oltott felnőtt állatot, vagy vakcinázott, egészséges kiscicát vihet haza. Az örökbe fogadható állatokat megtekinthetik személyesen az Állatbarát Alapítvány Csatorna utcai telephelyén minden nap reggel nyolctól délután négyig, vagy a www.allatbarat.com oldalon.

M. E.

(Fotó: internet)