Lépcsőfutó verseny – Nehezített körülmények között mérték össze gyorsaságukat a tűzoltók
Fotók: Szarka Lajos

Ismét lépcsőfutó versenyt hirdetett a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, immár 18. alkalommal. A tűzoltók összesen 9 emelet magasra szaladtak fel a mintegy 25 kilogrammnyi felszerelésükkel. Hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók is jelentkezhettek a megmérettetésre egyéni, valamint két fős csapat kategóriában. A legjobbak pénteken megszerezték az Országos Lépcsőfutó Versenyen való részvételi jogot is.

Varga Béla tűzoltó dandártábornok köszöntötte a lépcsőfutó verseny résztvevőit péntek reggel a Bánki Donát Műszaki Középiskolában. Úgy fogalmazott, a tűzoltók általában versengő típusúak, ezért jönnek el évről-évre a versenyre, hogy összemérjék tudásukat és gyorsaságukat. Az időjárás nem kedvezett a pénteki megmérettetésnek, így egy kis csúszással ugyan, de 10 óra előtt elkezdődött a futás. A versenyzőkre 191 lépcsőfok és a mintegy 25 kilogrammnyi felszerelés várt. Teljes légzésvédelemben, mászóövvel a derekukon, két darab tömlővel a vállukon kell felfutniuk a legfelső emeletre.

Visszatérő indulók

Az egyik induló tavaly az országos lépcsőfutó-bajnokságon mindössze 6 perc 59 másodperc alatt teljesítette a távot, akkor a főváros legmagasabb épületében a rajttól a célig 34 emeletet, összesen 754 lépcsőfokot kellett megtenniük a versenyzőknek, ami függőlegesen 133,5 méteres távolságot jelent.

Már több alkalommal is részt vettem ilyen lépcsőfutó versenyeken. Számomra ez egy kihívás. Nagyon szeretem a tűzoltó sportot, illetve a lépcső futást is. Tavalyi évben az országos lépcsőfutó versenyen a MOL székházban 1. helyezést értünk el, ebből nyilván mindig merítkezik az ember és szeretne még jobbat meg többet” – nyilatkozta Ungi Donát hivatásos tűzoltó.

8 csapat, 9 egyéni induló

Hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltókat szólított meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, végül nyolc csapat és kilenc egyéni versenyző vett részt nyíregyházi a megmérettetésen.

Nem csak szakmai, hanem általános társadalmi elvárás a tűzoltók felé, hogy megfelelő fizikai állapotban legyenek. Mi is ezt szorgalmazzuk, a napi kiképzések során is vannak különböző sport foglalkozásaink. Nagyon fontos, hogyha szükség van rá, akkor azt a fizikumot, amellyel rendelkeznek, akkor vessék be” – nyilatkozta Leskovics Zoltán, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tűzoltósági főfelügyelője.

A verseny jó gyakorlat a tűzoltók számára, miután nagyon kevés épület rendelkezik olyan lifttel, ami tűz esetén is használható. Baj esetén az első dolog a feszültségmentesítés, így az egyenruhásoknak gyalog kell feljutniuk a több szintes épületekbe, amiből Nyíregyházán és a vármegyében is számtalan található. A legjobban teljesítők pénteken megszerezték az Országos Lépcsőfutó Versenyen való részvételi jogot is.

Eredmények

Csapat kategória:

I. hely: Nyíregyháza HTP (Oszlár Gábor tű. őrnagy és Ungi Donát tű. hadnagy)

II. hely: Kisvárda HTP (Szabó Bálint tű. őrmester és Máté Levente tű. őrmester)

III. hely: Mátészalka HTP (Szücs Csaba tű. őrmester és Sarkadi Tamás tű. őrmester)

Egyéni kategória:

I. hely: Nagy Péter tű. őrmester (Kisvárda HTP)

II. hely: Borkó József tű. őrmester (Nyíregyháza HTP)

III. hely: Szücs Csaba tű. őrmester (Mátészalka HTP)

Csapat kategória (önkéntes tűzoltó egyesület):

I. hely: Tarpa ÖTE

II. hely: Rakamaz ÖTE

Egyéni kategória (önkéntes tűzoltó egyesület):

I. hely: Simon Gergő (Tarpa ÖTE)

II. hely: Veisz Tamás (Rakamaz ÖTE)

III. hely: Szilágyi Roland (Tarpa ÖTE)

 

Kapcsolódó galéria

Lépcsőfutás 2024