Lenyűgöző koncerttel kapcsolódott Nyíregyháza az Orgonák Éjszakájához

A 18 éves Elek Péter koncertjével kapcsolódott Nyíregyháza az Orgonák Éjszakájához. Az Országos Orgonaversenyen idén harmadik helyezett fiatalember a Vikár Sándor Zeneiskola tanítványa. Az orgonakoncertet a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban tartották szombaton este. Az érdeklődők amellett, hogy lenyűgöző klasszikus darabokat élvezhettek, egy rekordkísérlet fültanúi is lettek.

Libabőr és flow a közönség sorai között, szférák zenéje a levegőben, így csendültek fel az első szólamok a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban szombat este az Orgonák Éjszakája alkalmából. A 18 éves Elek Péter a kortárs zeneszerző, Kovács Szilárd Intrada-jával kezdte meg a különleges, zenei csemegének számító templomi koncertet. Ez a darab egy rekordkísérlet része is volt.

Az a célja a rekordkísérletnek, hogy az országban ezt a darabot ma este minél több helyen eljátsszák. Nagyon nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy én is a részese lehetek.

– mondta el Elek Péter.

Az egész országban szóltak az orgonák

Nemcsak Nyíregyházán, az ország több mint 50 településén lehetett orgonakoncerten részt venni. Szegeden, Szombathelyen, Pécsett és Budapesten nagykoncerteket tartottak, de orgona szólt egy balatoni hajón, sőt a Siklósi várban és a harkányi fürdőben is. A koncerteket a Magyar Filharmónia szervezte, és az volt a céljuk a rendezvényekkel, hogy ráirányítsák a figyelmet a hangszerek királynőjére. Nyíregyházán a koncert résztvevői azt mondták, jó ötletnek tartják, hogy többek között a múzeumok, állatkertek vagy éppen a libegők mellett az orgonáknak is szenteltek egy éjszakát.

Ez mindenképpen jó azoknak, akik egyébként a hétköznapokban munkával töltik el az idejüket és nappal, munkaidőben nem érnének rá, vagy a kora esti órák nem lennének alkalmasak arra, hogy valaki egy ilyen zenei, vagy bármilyen kulturális rendezvényen részt vegyen.

– fogalmazott Szabó László, aki párjával jött el a templomba.

Már a kora középkortól

A kutatások szerint a mai orgonákhoz hasonló hangszert a 9. századtól kezdték használni egyházi célokra. Különlegességük, hogy minden orgona önálló egyéniség, méreteiben, felépítésében, hangzásában teljesen egyediek. Érdemes tudni, hogy Európa harmadik, az ország pedig legnagyobb orgonája a szegedi dómban található.