Lengyel siker a BL meccsen - Nagyot harcolt a Fatum Nyíregyháza
Fotó: Trifonov Éva

Csapatunk közel két hónap eltelte után újra hazai pályán játszhatott Bajnokok Ligája-mérkőzést. Akkor az első játszmában megszorongattuk a címvédő Imoco Coneglianót – az volt a cél, hogy csütörtökön a Chemic Police-t is nagy csatára késztessük.

A lengyelek úgy léphettek pályára, hogy biztosan a Fatum és az Ub előtt végeznek, ugyanakkor fontos volt nekik ez a mérkőzés, hogy a csoportmásodikak összevetésében ott legyenek az első háromban, így a BL legjobb nyolc csapata kötött.

Az első hazai mérkőzését játszó Ivana Radonjics szerezte meg az első pontunkat, majd kisvártatva a másodikat is. Felváltva láthattuk a sikeres akciókat, a szívünknek kedvesebb volt, amikor Ralica Vaszileva előbb akcióból, majd szervából is tökéleteset ütött. A lengyelek 4:5-nél nagyon hosszú labdamenetet nyertek meg, ami lendületet adott nekik, Németh Szabolcs 4:8-nál kikérte az első idejét. Nikola Radosová törte meg a nyíregyházi pontcsendet, majd újabb sikeres vendégtámadások után megint ő bombázott. Egy időre sikerült elvenni az ellenfél tiszta ütéseit, így zárkózni kezdtünk, de aztán újra megtalálta a játékát a Chemik, nálunk technikai hibák is becsúsztak, ami nem fért bele.


A második játékrészt is a vendégek kezdték jobban, ám kilenc pontnál megrekedtek. Nem ismertünk elveszett labdát, jó védekezésünkre építve nagy zárkózásba kezdtünk, Radosová ütésével egalizáltunk, majd Radonjic blokkjával már a vezetés is megvolt, sikerült ezzel kikényszeríteni az első lengyel időkérést. Innentől hol az egyik, hol a másik gárda jött jó sorozatba. Így tudtunk 13:16-ról megint felzárkózni, ám ekkor a Chemik védekezése is összeállt és újra ellépett, ugyanakkora különbséggel zárta le ezt a szettet is, mint az elsőt.

A harmadik játszmára elfogytunk erővel, egy-két látványos pontra még így is futotta, ám nem sikerült már megnehezíteni a vendégek dolgát. 

A meccs legjobbja Jovana Brakocevic Canzian lett. 

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló

Fatum-Nyíregyháza–Grupa Azoty Chemik Police (lengyel) 0:3 (-18, -18, -13)

Continental Aréna, 1500 néző, v.: Kaiser (francia), Akinci (török)

Nyíregyháza: Radosová 10, Lászlop, Radonjic 7, Vasileva 16, Pintér 5, Cicic 1. Csere: Tóth F. (libero), Milanova, Glavinic 1, Bodovics, Tóth D. Vezetőedző: Németh Szabolcs.

Chemik: Wasilewska 13, Kowalewska 1, Czyrsnianska 3, Kakolewska 12, Brakocevic Canzian 17, Lukasik 9. Csere: Stenzel (libero), Rios 1, Drews 5, Polec 1. Vezetőedző: Jacek Nawrocki.

A mérkőzés alakulása 1. játszma (25 perc): 2:1, 4:3, 4:8, 6:10, 7:14, 12:15, 13:22. 2. játszma (27 perc): 1:4, 3:5, 8:9, 12:10, 13:11, 13:16, 16:16, 16:21. 3. játszma (21 perc): 2:1, 3:8, 4:11, 9:15, 10:20, 13:23.

Németh Szabolcs: – Az első két játszmában nagy akarattal és fegyelmezett játékkal nagyjából sikerült eltüntetni a két csapat közötti különbséget. Azon kell dolgoznunk, hogy tovább nyújtsuk ezeket a periódusokat. Az ellenfeleink hétről hétre olyan színvonalú mérkőzéseket játszanak, amihez hozzászokva húsz perc után is ugyanolyan koncentráltan tudnak játszani, mint a szett elején. Az eredményre tekintve ez egy sima meccs volt, viszont a mutatott játék biztató. Erre kell nekünk építeni.

Jacek Nawrocki: – A Fatum elleni első meccsünket könnyen megnyertük, ami annak is betudható, hogy az volt ellenfelünk első BL-meccse. Ezúttal nagy koncentrációra volt szükségünk, mert a Nyíregyházának nem volt veszíteni valója, ráadásul hazai pályán játszott. Két játékosra, Vaszilevára és Radosovára fókuszáltunk nagyon. Azt gondolom, jól megoldottuk a taktikát és jól játszva nyertünk.