Lengyel-Magyar Barátság Napja
Fotó: Szarka Lajos

A Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából szervezett ünnepséget Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és Nyíregyháza Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata a Vikár Sándor Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskolában péntek délután. Az eseményen két lengyel partnervárosunk delegációja is részt vett, s a kulturális műsor mellett átadták a múlt heti vetélkedő díjait is.

Az idei Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából szervezett ünnepségen miután a vendégek közösen elénekelték mindkét nemzet himnuszát a Bem József Általános Iskola gyermekkórusának lengyel nyelvű műsorával folyatódott a rendezvény.

„Az hogy népek közötti barátság létezik, az a mi közös magyar és lengyel történelmünkön keresztül vezet a mai napig és ez a világban valóban egy nagyon-nagyon ritka, de megbecsülendő dolog.” – emelte ki Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza alpolgármestere.

Dr. Ulrich Attila, mint a rendezvény házigazdája, ezekkel szavakkal köszöntötte a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából szervezett ünnepség résztvevőit. Az alpolgármester kiemelte beszédében, Nyíregyháza vezetése arra törekszik, hogy ez a kapcsolat testvérvárosaink között fennmaradjon. Az ünnepi megnyitót Andrzej Kalinowski, a Lengyel Köztársaság konzulja magyar nyelven folytatta, aki külön megköszönte a Bem-es diákok lengyel nyelvű műsorát.

„2006 óta minden március 23-án Lengyelországban és Magyarországon ünnepeljük a Lengyel-Magyar Barátság Napját. A mai nyíregyházi találkozó példája annak, hogy a 2 országot nem csak a történelem és a legmagasabb szintű együttműködés, hanem regionális szinteken a 2 ország népe közötti különféle, sokoldalú baráti kapcsolatok is összekötik.” – hangsúlyozta Andrzej Kalinowski a Lengyel Köztársaság   konzulja.

Nyíregyháza három testvár- és partnervárosa közül ezúttal Rzeszow nem képviseltette magát, viszont jelent voltak Bielsko-Biala és Gorlice vezetői az eseményen.

„Lengyel-Magyar Barátság nem csak történelmi kötelékek és hagyományok, hanem közös értékek is, amelyek 18 éve összekötik városainkat. Gorlicét és Nyíregyházát.” – mondta el Rafal Kukla Gorlice polgármestere.

A köszöntő beszédeket a Vikár Sándor Zeneiskola műsora követte, a versenykre is járó, sikeres növendékek nemzetközi műsort adtak több hangszer segítségével. A rendezvény állandó eleme a díjkiosztás. A Bem József Általános Iskola immár 16 éve rendezi a „Lengyel - magyar két jó barát” elnevezésű csapatversenyt, melynek eredményhirdetése ezúttal is a Lengyel-Magyar Barátság Napi rendezvényen zajlott le. Idén a tiszateleki iskolások győztek a kálmánháziak és máriapócsiak előtt. Az ünnepség záró műsora A STO-LAT Lengyel-Magyar Baráti Társaság Egyesület Kamarakórusának előadása volt.

Kapcsolódó galéria

Lengyel-magyar barátság napja 2024