Lemondják a tunéziai utakat

Az utazási irodák tapasztalatai alapján a múlt heti, 37 áldozatot követelő tunéziai tengerparti terrortámadás megpecsételte az afrikai ország turizmusának idei szezonját. Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtatott Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik. Ez a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi. Ennek ellenére az európai turisták tömegesen mondják vissza tunéziai foglalásaikat, és hazánkból sem akar már senki
oda utazni.

 

ÁTFOGLALNAK VAGY VISSZAADJÁK A PÉNZT

 

Bicsérdy Rita turisztikai szakértő elmondta, miután a külügyminisztérium nem sorolta a turisztikailag nem utazható országok sorába Tunéziát, az utazási irodáknak a jogszabály szerint nem lenne kötelező átfoglalni az utakat, de ezt ennek ellenére igény szerint minden iroda megteszi. Akik pedig máshová sem szeretnének utazni, azoknak pedig visszaadják a befizetett összeget. A görög helyzet az teljesen más, ott egy gazdasági válság jelei mutatkoznak, ez viszont a nyaralásokat nem érinti.

 

TÖBB KÉSZPÉNZT VIGYENEK GÖRÖGORSZÁGBA

 

A görögországi nyaralások esetében a külügyminisztérium és az utazási irodák is felhívják a turisták figyelmét arra, hogy a bankautomaták esetében a pénzfelvételi korlátozás csak a helyi lakosokat érinti, ez a külföldi bankkártyákat nem érinti. Ettől függetlenül a gépekből elfogyhat a pénz, ezért a tervezettnél több készpénzt vigyenek magukkal. Egyébként a szakemberek szerint a görög nyaralóhelyek minden más szempontból biztonságosak, az életkörülmények nem változtak, tehát Görögország továbbra is szép élményeket nyújthat a családi vakáción.

Szoboszlai Tibor

(Fotó: internet)