Lelkem üzenete – Textilképek a Váci Mihály Kulturális Központban
Fotó: Szarka Lajos

Lelkem üzenete. Ezzel a címmel nyílt Sz. Nagy Tímea kisvárdai alkotó textilképeiből  kiállítás a Váci Mihály Kulturális Központ földszinti előterében. Az autodidakta módon képzett művész a technika hivatalos hazai oktatója.

Sz.Nagy Tímea textilszobrász elmondta:

Az alkotás a mindennapok varázsa számomra. Feltölt, megnyugtat és szabaddá tesz, ettől vagyok boldog.

Nagyon röviden ennyi Tímea ars poetikája. Mint mondja, gyerekkora óta tart a szerelem az alkotással. Mindig is rajzolt, festett, jelmezeket tervezett és varrt, mégis a grafika érintette meg igazán. Jöttek aztán a bemutatók, pályázatok, és ennek köszönhetően a meghívás egy nemzetközi alkotótáborba. Itt találkozott a textilszobrászat technikájával. Országszerte rendez kiállításokat. Eljutott már a budapesti Kiscelli Múzeumba, vagy a gödöllői Királyi Kastélyba is, azon túl Bécsbe, Szlovákiába és Erdélybe is hívták.

Az alkotás folyamán többféle anyagot használunk. Nekem különös kedvencem a zsákvászon, aminek a tulajdonsága az, hogy egy kicsit rusztikusabb, durvább felületet ad. Másik kedvencem a selyem, aminek külön ki lehet használni a finomságát. Szép struktúrákat tudunk vele kialakítani, és a későbbiek során a festésnél is érdekes eredmény jön ki. De kedvelem a növényi származékokat is. Ez pl. egy száraz eperfakéreg, ami szintén tökéletesen használható, és szépen festhető akrillal.

- árulta el Tímea.

Sokan gondolhatják a látogatók között, milyen jó lenne, ha én is tudnék ilyen mutatós képet készíteni. És nem lehetetlen! A technika adott, sőt a hozzá való eszköz is, ez a holland Paverpol. Egy levegőn száradó textilkeményítő és ragasztó, aminek a sajátosságait használják ki a kézművesek. Tímea ennek lett a hivatalos hazai oktatója. Úgy véli, nagyon könnyű tanítani, mert csak azt adja át az ember, ami a lelkében van. Ha szabadjára engedi alkotói fantáziáját, a többiek vele szárnyalnak, különösen a gyerekek kreatívak.

Mindenkinek a saját egyénisége bontakozik ki az alkotásban, mely maga a csoda. Kell legyen a képen harmónia, összhang, melyet a különféle tulajdonságú anyagok, illetve a színek játéka teremt meg. Sz. Nagy Tímea képeinek jó részét színvonalas iparművészeti alkotásnak minősítette a szakmai zsűri. A lelkem üzenete című kiállítást április 1-ig láthatják a Váci Mihály Kulturális Központban.