Lejárt a türelem: Jön a ka(s)szás

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényben szabályozva van, hogy a földhasználók kötelesek az adott év június 30. napjáig az ingatlanukon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Belterületen az önkormányzat ellenőriz, míg külterületen a földhivatal tart határszemléket.
A földhivatal szerdától már hivatalból vagy bejelentés alapján is végez helyszíni ellenőrzéseket a külterületeken. Amennyiben megállapítják a parlagfűfertőzést, a közérdekű védekezés eljárásához rendszeresített elektronikai eszközzel rögzítik a fertőzött terület főbb koordinátáit és a parlagfűfoltra vonatkozó további jellemzőket. A koordinátákat térképre vetítik és így történik az ingatlan beazonosítása. A földhivatal a helyszínen rögzített adatokat kiegészíti a földhasználóra vonatkozó adatokkal és elektronikus jegyzőkönyv formában továbbítja a megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának részére, akik lefolytatják az eljárást – ezt tavaly 517 ügyféllel szemben kezdeményezték a megyében.

 

ELLENŐRIZNEK A KÖZTERESEK

 

Bodrogi László, a Közterület-felügyelet felügyelet­veze­tője arról tájékoztatott minket, hogy az idén is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a városlakók az ingatlanukkal határos közterületeket gyom- és parlagfűmentesen tartsák. Ha a felügyelők nem megfelelő állapotot találnak, első esetben mindig felszólítják a tulajdonost kötelezettségének a betartására. Abban az esetben, ha ez nem vezet eredményre, akkor szankciókkal élnek, ami 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot is jelenthet, vagy közigazgatási, hatósági eljárást kezdeményezhetnek. Hangsúlyozta, a közterület kezelője a tulajdonos költségére elvégezheti a gyom- és parlagfű-mentesítést. Amennyiben azonban magánterületen találnak parlagfüvet, akkor az azonosítás után a hatáskörrel rendelkező hatóságnál eljárást kezdeményeznek, aminek kényszerkaszálás és magas bírság lehet a következménye. Az elmúlt évben 420 ellenőrzést végeztek, ebből 51 esetben kezdeményeztek valamilyen eljárást. A többi esetben a felszólítás hatására rendbe tette a tulajdonos a területet.
A polgármesteri hivatal megbízásából a közterületeken és az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokon a NYÍRVV Nonprofit Kft. végzi a parlagfű irtását, illetve a gyommentesítést.

Bruszel Dóra