Legyen más a szenvedélyed!
A kábítószer-használat visszaszorítása a célja annak a programnak, amelynek keretében szakemberek tanácskoztak a városházán. A Legyen más a szenvedélyed! európai uniós projektben a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkatársai és a drogmegelőzést segítő szervezetek szakemberei számára workshopot tartottak. Nyíregyházán a költségvetésben külön forrás áll rendelkezésre drogprevencióra, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot szeretnék új tartalommal megtölteni és egy uniós projektet is terveznek.

A Legyen más a szenvedélyed! program keretében tavaly szeptemberben négy nyíregyházi gimnázium mintegy 500 tanulóját mozgatták meg a Vasvári Pál Gimnáziumban, majd énekesek, zenészek, táncosok szórakoztatták a diákokat. Az európai uniós program road show-ján azt mutatták meg a fiataloknak, hogy a drogokkal szemben a sport, a tudományok és a művészet lehet igazi örömforrás.

[video]

Az országos drogmegelőzési program 2014 márciusában indult, a projekt keretében a fiatalok számára rendezvényeket szerveznek, a drogmegelőzés területén dolgozóknak pedig workshopokat tartanak.

A DROGPREVENCIÓRÓL TANÁCSKOZTAK

Nyíregyházán, a városházán tartottak workshopot azon intézmények és szervezetek képviselőinek, akik tehetnek a kábítószer-használat visszaszorításáért.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a rendezvényen elmondta: a szabolcsi megyeszékhelyen a költségvetésben külön forrás áll rendelkezésre drogprevencióra, fontosnak tartják a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum működését, ezt szeretnék új tartalommal megtölteni. S emellett egy európai uniós program elindítását is tervezik.

FONTOS AZ EGYÜTTMŰKÖDÉS

A NYÍR-KEF egyike a legkorábban alakult Kábítószerügyi Egyeztető Fórumoknak. Küldetésének tekinti a városban lakók életminőségének javítását, a drogprobléma társadalmi hatásainak mérséklését, a lakosság életminőségének javítását. A KEF tagszervezetei Nyíregyháza város közösségével és vezetésével egyetértésben és együttműködésben mindent megtesznek annak érdekében, hogy olyan támogató környezet jöjjön létre a megyeszékhelyen, amely biztosítja a városlakóknak a lehető legmagasabb szintű életminőség elérését. Közel 30 testület, szervezet csatlakozott városi szinten a munkához, köztük az ÁNTSZ, a rendőrség, a büntetés-végrehajtás, a kórház, a drogambulancia, oktatási intézmények és civil szervezetek.

KORSZERŰ STRATÉGIA SZÜKSÉGES

Fehér Richárd, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda munkatársa a nyíregyházi rendezvényen azt mondta: arról, hogy Magyarországon hány fiatal használ rendszeresen drogot, nincs pontos adat, 2015-re várják egy négyévente Magyarországon is elvégzett nemzetközi felmérés eredményét. Azonban tény: a piacon újabb és újabb szerek jelennek meg, amelyekkel a drogprevenciós stratégiának is lépést kell tartania.
A nyíregyházi tanácskozáson a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkatársai mellett Tiszavasváriból, Kisvárdáról és Nyírbátorból is érkeztek szakemberek.
A Legyen más a szenvedélyed! program 2015. június végéig tart.