Lebontották a sóstói kilátót

Bontják a sóstói kilátót. Az utolsó mozzanatokat végzik, már csak néhány farönk és deszka emlékeztet arra, hogy ezen a területen hosszú éveken át kilátó magasodott. Az építmény állaga annyira leromlott, hogy már nem lehetett látogatni, mert veszélyes volt.

MÁR NEM LEHETETT ÚJJÁÉPÍTENI A RÉGI KILÁTÓT

A Nyírerdő Zrt. vállalta, hogy az önkormányzattal egyeztetve felújítja a közel 40 éves, elöregedett építményt, de miután statikusok és tervezők megvizsgálták, kiderült, hogy ez már nem lehetséges. A tartószerkezete ugyanis túlzottan elkorhadt, a teteje pedig majdnem teljesen megsemmisült, így a kilátót életveszélyesnek minősítették. A régi építményt ezért lebontják, s a helyére újat építenek.

25 MÉTER MAGAS LESZ AZ ÚJ ÉPÍTMÉNY

Az új kilátó nemcsak korszerűbb, de küllemében is más lesz. A régi építménynél magasabbra tervezték, mert a Sóstói-erdőben annyira megnőttek a fák, hogy a korábbi kilátó funkcióját már nem töltötte be. Az új, 25 méter magas kilátóról jobban belátható majd a sóstói terület.
– Az új kilátó megépítését közjóléti beruházásként a Nyírerdő Zrt. finanszírozza, a beruházás értéke 40–50 millió forint – mondta Hidas Tibor, a Nyírerdő Zrt. erdőgazdálkodási osztály vezetője. – A bontás után a régi beton alap helyett egy újat készítünk, erre a jövő héten kerül sor. Az építést a terveink szerint szeptember közepén kezdenénk, és reményeink szerint, ha minden jól sikerül, akkor még idén szeretnénk felépíteni az új kilátót.

Az új kilátó megépítése miatt néhány, egyébként zömében elöregedett fát kivágnak, de a beruházás befejezése után a kivágott fákat pótolják. Az új létesítményhez jól illeszkedik a nemrégiben felújított sóstói buszmegálló is. A szakemberek remélik, hogy a kilátó igazi turisztikai látványosság lesz, a városlakók pedig éppúgy fogják szeretni, mint a megszokott, régi építményt.

F. A.

További képekért katt ide.