Látogatórekord a Munkácsy 50 kiállításon – A 30.000-ik látogató jutalma egy múzeumi belépő

 

Igazán ünnepi volt a csütörtök reggeli hangulat a Jósa András Múzeumban. A látogató örült a megtiszteltetésnek, a múzeum pedig köszönte hűségét, pláne, hogy már második alkalommal érkezett kiállításlátogatóba, hiszen Munkácsy a kedvence. Ennyit árult el a kiállítóteremben, különben nem vállalta a nyilvánosságot.

A közintézményben tudták, hogy kire várnak, hiszen Zsuzsa reggel 9-re regisztrált, lakóhelye megjelölésével.

Egy szép álmunk teljesült! Örülünk neki, hogy a rengeteg reklám és Munkácsy neve idevonzott ennyi látogatót, és elértük, hogy a 30.000-ik látogatót most reggel, nyitáskor köszönthettük.

– osztotta meg a hírt szerkesztőségünkkel Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Nyíregyháza polgármestere közbenjárására és Pákh Imre beleegyezésével hosszabbították meg a Munkácsy 50 nyitvatartási idejét. Így érkezhetett már zárás előtt két héttel e kiemelkedően nagy számú látogató nemcsak a megyéből és a környékről, hanem a Dunántúlról, a Duna-Tisza közéből, de határon túlról is. Felvidékről, Kárpátaljáról és a Partium területéről is érkeztek érdeklődők. Bár a festőművész világhírű, mégis a magyarok szívéhez állnak legközelebb a képei.

A Múzeumok Éjszakáján nyílt bemutató augusztus 21. után kiegészült a szentpétervári Ermitázsból szállított művekkel. Azóta Nyíregyházán látható az Ásító inas, A kis cukortolvaj, a Mosónők és egy Krisztus mellkép is. Láthatjuk a Nemzeti Galéria, illetve a magángyűjtő, Pákh Imre képeit.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Emlékeiről így szólt a múzeumigazgató:

Amikor Pákh Imre itt volt, és személyesen megnézte a kiállítást, azt mondta viccesen, hogy itt majdnem jobb helyen vannak a képek, mint a saját lakásában, New Yorkban. Egyrészt a páratartalom, a klimatizációs viszonyok, és az őrzés-védelem is megfelelő, nem beszélve arról, hogy nagy az érdeklődés. Az érdeklődésre való tekintettel Dr. Kovács Ferenc polgármester úr közbenjárására a tulajdonos rábólintott és azt mondta, hogy igen, ha szükség van rá, egyetért azzal, hogy meghosszabbítsák a tárlatot. Így december 16-ig még megtekinthető a Munkácsy kiállítás itt Nyíregyházán.

A tárlatra továbbra is regisztrálnia kell a látogatóknak, így kerülhetik el a zsúfolt termeket.

A következő attrakció, a hazai plein air festészet megteremtője, Szinyei Merse Pál kiállítása lesz. A látogatók csak remélhetik, hogy a Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum igazgatójával folyó tárgyalások sikerrel zárulnak és azt, hogy a Majális is Nyíregyházára érkezik 2019 második felében.


Matyasovszki Edit