Lássuk a medvét! – A hagyomány szerint ma ér véget a téli álom, de nem Nyíregyházán

Úgy tartják, ha ilyenkor szép idő van, és a medve meglátja az árnyékát, visszatér a barlangjába, mert a tél még sokáig elhúzódik. Ha viszont az idő borús, és a mackó nem látja az árnyékát, akkor kint marad. Ilyenkor arra számíthatunk, hogy hamarosan beköszönt a tavasz.

A Nyíregyházi Állatpark medvéi természetes kifutórendszerükben a tartós havazás előtt decemberben kezdték meg téli álmukat a saját maguk ásta 3 méter széles 1 méter magas üregben, s a néphagyománynak fittyet hányva ma sem bújtak elő barlangjukból, így idén a jóslásuk elmarad. 

Tudod-e?

A téli álom az emlős fajoknál szükségszerű alkalmazkodás volt az évszakváltás okozta táplálékhiány miatt; a szűkös, élelemben szegény időszak átvészelésére az állatok a táplálék gazdag időszakban, komoly zsírtartalékot halmoznak föl, majd testük működését energiatakarékos üzemmódra állítják. (Pl: A medvék a téli álom alatt testsúlyuk akár 40%-át is elveszíthetik.)

A medvék téli álma némiképp eltér a többi emlős fajétól: a különféle rágcsálókkal (pelékkel, ürgékkel, sünökkel) és a denevérekkel ellentétben, amelyek a normális 37-39 Celsius-fokos testhőmérsékletről 1-9 Celsius-fokra váltanak, a medvék álma nem jár hibernálódással. Testük nem hűl le drasztikusan, szívverésük, lélegzetvételük azonban nagy mértékben lelassul, miközben szinte minden testi tevékenységük zavartalanul működik tovább. Egyetlen életfunkciójuk szünetel: a táplálkozás.

 

Forrás: Facebook / Nyíregyházi Állatpark

Fotó: Kohut Árpád