Kutyázz Nyíregyháza! – 6 városi kutyafuttatóban zajlik a program
Fotó: Trifonov Éva

Nyíregyházán jelentős mértékben növekedett az állattartók száma, ez új kérdéseket és problémákat is felvet. Az önkormányzat célja, hogy az állattartás ne csak kihívásokkal teli feladat legyen, hanem minden nyíregyházi lakosnak örömet és pozitív élményeket nyújtson. Ennek érdekében ingyenes engedelmességi kutyasulit szerveznek „Kutyázz Nyíregyháza!” címmel március 23-tól április 26-ig. A városvezetés ambiciózus célt tűzött ki maga elé: hogy városuk 2024-ben Állatbarát Önkormányzat legyen. Ezzel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót kedd délután a Törzs utcai kutyafuttatóban, melyen Ovádi Péter kormánybiztos is részt vett és köszönetet mondott az országban és így a Nyíregyházán is működő civil szervezeteknek az állatvédelemben nyújtott szerepükért.

Az Állatorvostudományi Egyetem legfrissebb kutatása szerint a magyar háztartások 71 százalékában található kutya vagy macska, vagy mindkettő. Az egész országban, így Nyíregyházán is jelentősen nőtt az állattartók száma, ezzel egy időben pedig az állattartással járó megoldandó problémák és kérdések is.

„Nyíregyháza városa csatlakozott a közös ügyünk az állatvédelem kormányzati programjához, és ennek keretében mi is olyan programokat szervezünk, amik az állatbarátoknak és az állatvédőknek is élményeket nyújtanak, illetve segítenek a feladataik ellátásában” – hangsúlyozta Kása Brigitta, a Nyíregyházi Operatív Munkacsoport vezetője.

Az önkormányzat célja, hogy az állattartás ma valamennyi nyíregyházi lakosnak még több élményt adjon problémák, nehézségek és megoldandó feladatok helyett. Azt szeretnék, hogy Nyíregyháza 2024-ben Állatbarát Önkormányzat lehessen. Erről beszélt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere a Törzs utcai kutyafuttatóban.

 

„Ebben az évben már másodszor van itt kormánybiztos úr, ez nem véletlen, az önkormányzat eddigi munkája miatt és a következő évekre szóló tervei miatt, amik konkrétan arra irányulnak, hogy szeretnénk 2024-ben az Állatbarát Önkormányzat címet” – emelte ki dr. Kovács Ferenc.

 

Kedd délután sajtótájékoztatót tartottak a Kutyázz Nyíregyháza! program kapcsán, melynek keretein belül az önkormányzat ingyenesen igénybe vehető – futtatónként kétalkalmas – engedelmességi kutyasulit szervez a saját fenntartású 6 városi kutyafuttatóban március 23-tól április 26-ig. Az órákon képzett trénerek segítségével a kutyák és a gazdik megismerhetik a közös együttélés alapjait. Egyre több kutyatartó tekint kutyájára családtagként, akivel szeretne minél több időt eltölteni, legyen szó akár nyaralásról, akár a hétköznapokról. A városokban az együttéléshez elengedhetetlen, hogy kis kedvenceink megtanulják az alapvető engedelmességi szabályokat.

A sajtótájékoztatón részt vett Ovádi Péter, az Állatvédelmi Cselekvési Terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, aki köszönetet mondott a civil szervezeteknek az állatvédelemben nyújtott szerepükért.

 

„Magyarországon a kormányzat is kiemelt figyelmet fordít a civil állatvédő szervezetekre, ezért a tavalyi évben meghirdettünk egy 500 millió forintos keretösszegű pályázatot, ahol 187 civil szervezet pályázott sikeresen. A legnagyobb támogatásokat természetesen a működési költségek fedezésére adtuk – az ivartalanítási programunk kiszélesítésére –, hiszen azt is tudjuk, hogy a kóbor állatállományt csak úgy tudjuk csökkenteni, hogyha az ivartalanítási programba minél több pénzt tudunk fektetni. Ezért is nagyon fontos, hogy a civil szervezetekkel működjünk együtt, hiszen ahogy látjuk az országban is, ott működik az állatvédelem, ahol az igazi csapatmunka megmutatkozik. Én azt gondolom, hogy ez Nyíregyházán megvan, ahol együtt tud dolgozni a civil szervezet, az önkormányzat, a hatóságok és a rendőrség is, hogyha az állatkínzás ellen kell, hogy fellépjünk” – emelte ki Ovádi Péter, az Állatvédelmi Cselekvési Terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos.

Nyíregyháza két országgyűlési képviselője is jelen volt a sajtótájékoztatón. Dr. Vinnai Győző hangsúlyozta, hogy az állatvédelem közös ügyünk, ezért kiváló kezdeményezésnek tartja az ingyenes oktatást, amiben dr. Szabó Tünde is egyetértett és hozzátette, ez egy lehetőség azok számára, akik felelősen gondolkodnak az állattartásról.

 

Kapcsolódó galéria

Kutyázz Nyíregyháza! - ingyenes engedelmességi kuyasuli Nyíregyházán