Kutyamérgezés – A gyorsaság mindig életet menthet

A kutyamérgezés két leggyakoribb tünete a bágyadtság és az étvágytalanság – ha ezeket észleljük négylábú kedvenceiken, minél hamarabb forduljunk velük állatorvoshoz. Fontos kiemelni, hogy minden mérgezés és minden idegen tárgy akár életveszélyes problémát is okozhat, ha nem kezeli időben szakember az állatot.

Egyes felmérések szerint minden második magyar háztartásban tartanak kutyát, négylábú kedvenceink száma meghaladja a 2,8 milliót. A legtöbben továbbra is egy állatról gondoskodnak, ami nem kevés feladatot jelent a felelős gazdik számára. Az állattartók kötelesek többek között a kutya szükségleteihez igazodó, megfelelő mozgás lehetőségét biztosítani, ide tartozik például a sétáltatás vagy a kutyafuttatók látogatása. Utóbbira Nyíregyházán rengeteg lehetőség van, többek között a Törzs utcán, a Széna téren, a Robinson dombon és a Család utcán is. Sajnos időről időre hallani olyan helyszínekről, ahol valamiért nem látják szívesen a négylábúakat és megpróbálják megmérgezni őket, a leggyakrabban patkányméreggel. A kutyák különböző tüneteket produkálnak egy ilyen esetben, ekkor érdemes minél hamarabb állatorvoshoz fordulni.

Általában a kutyusok a mérgezési tünetekre úgy reagálnak, hogy bágyadtság és étvágytalanság jelentkezik. Ezek az első tünetek, amit észrevehetünk, ha ilyet tapasztalunk, akkor mindenféleképpen javasolt állatorvoshoz fordulni. A patkányirtószer úgy jut a kutyushoz, hogy esetleg véletlenül hozzá kerül, mert szívesen elfogyasztják az állatok. Olyannal is gyakran találkozunk, hogy a gazdi nem tudja, hogy a garázsban, a kamrában régen ott felejtett patkányirtószer van és a kutyus viszont észreveszi, kiszagolja és előszedi, illetve a szándékos mérgezések esetén is. Ha ilyet tapasztalunk, hogy a kutyus patkányirtószert evett, akkor érdemes azonnal elvinni az állatorvoshoz, hiszen 4-6 órán belül még meghánytatható a kutya, ezáltal a patkányirtószertől meg tud szabadulni” – nyilatkozta dr. Hauberger Péter, a Nyíregyházi Állatkórház klinikai állatorvosa.

A gyomorba kerülő idegen tárgyak is hasonló módon étvágytalanságot és bágyadtságot okoznak, valamint hányást vagy véres hányást a kutyák esetében. Ekkor is javasolt minél hamarabb állatorvoshoz fordulni, aki egy röntgen felvétellel tudja megerősíteni, hogy valóban megevett valamit a kutya. Fontos kiemelni, hogy minden mérgezés és minden idegen tárgy akár életveszélyes problémát is okozhat, főleg ha nem viszik minél hamarabb szakemberhez az állatot. A gazdiknak azt javasolják az állatorvosok, arra is tanítsák meg külön a kutyákat, hogy idegenektől ne fogadjanak el semmilyen tárgyat, ételt vagy jutalomfalatot.