Kutyabarát térkép: elkészült a Kutyázz Nyíregyháza! program újabb eleme

Szép jövő vár a 10 ezer nyíregyházi kutyára, hiszen a város készül az Állatbarát Önkormányzat cím elnyerésére. Joggal, hiszen megépültek a kutyafuttatók, fejlesztik a gyepmesteri telepet, újabban pedig állat- és kutyabarát Google-térkép jelzi, hol fogadják szívesen az ebeket és gazdáikat, hol vannak állatorvosi rendelők, szálláshelyek és olyan szolgáltatások, melyek rendelkeznek a Kutyával szabad! piktogramos matricával.  

A bevásárlóközponttól az autószalonig, a tüzéptől az optikáig, a szállodától a különféle szolgáltatóig, étteremig 120 vállalkozás jelentkezett május 4-ig az önkormányzat megkeresésére, hogy vállalja a kutyabarát hely cím viselését. Nyíregyházán nagy számban élnek kutyák és kutyatartók, de kutyabarátok is. Az ő kedvükre, a felelős állattartás szabályai szerint készült legújabban a kutyabarát térkép a kutyafuttatók után. 

„További hármat is tervezünk, Nyírszőlősön, Sóstón és a Hímesben. Ez már előkészület alatt van. Megy az örökbefogadási nap, illetve a Gyepmesteri telep további fejlesztése. A jótékonysági akciók a retró busszal, és az állatkerti programok mennek tovább. A lényege az, hogy nagyon megnőtt a kutyák és a kutyatartók száma Nyíregyházán. A kutyafuttatókat elkezdtük már 10 évvel ezelőtt építeni. Nagy rá az igény. Az a cél, hogy a kutyatartóknak még jobb körülmények legyenek, és a nem kutyásoknak is, és ne zavarják egymást. Élmény legyen a kutyatartás mindenkinek. Azt remélem, hogy ez a kutyatérkép – ez is egyedi akció – is segít ebben, és örülök, hogy ennyi vállalkozás csatlakozott már az elején”

– nyilatkozta dr. Kovács Ferenc polgármester. Összefogás és kreativitás jelzi ezt az egyedi nyíregyházi ötletet – zárta gondolatait a polgármester –, hiszen a kutyabarát térkép megmutatja a matricával jelzett üzleteket és szolgáltatókat.

„Nekem van és volt is mindig kutyám. Most jelenleg egy közép-ázsiai, imádnivaló kislányunk van. Hetedik éves. Az üzletünkbe eddig is bejöhettek a kutyák. Úgy jönnek, hogy húzzák be a gazdit az üzletbe. Tudják, hogy nálunk mindig van egy kis jutifalat, vizecske, a szőnyeg az az övék. Amikor belépnek a boltba, ráfekszenek. Mindig szeretettel vártuk eddig, és ezután is a kutyatulajdonosokat”

– mesélte a Belvárosi Optika tulajdonosa, Bihari Zoltánné. Nemcsak a nyíregyháziak, de vendégeink, a turisták is jó néven veszik a térképet, mely a nyiregyhaza.hu oldalon, valamint a nyiregyhaza.info.hu weboldalon szolgáltat teljes körű információt.

„Tüzépünkön gazdabolt, barkácsbolt, illetve építőanyag található. Mielőtt feljött ez a kérdés, hogy mi kutyabarátnak tartjuk-e magunkat, már évekkel ezelőtt kint volt az oldalunkon, hogy mi kutyabarát üzlet vagyunk. Amikor végiggondoltuk, semmi akadályát nem láttuk, hogy négylábú barátaink bejöjjenek addig, amíg nem tesznek kárt senkiben és semmiben”

– mondta a Trans Vidia Kft. marketing managere, Vincziczki Gergő. Tudni illik a szabályokat, miszerint rövid pórázon, esetleg szájkosárral, egészségügyi séta után szabad csak a kedvencünket a kutyabarát helyre is bevinni. Baleset esetén be kell mutatni az eb oltási könyvét, és tudomásul kell venni azt, hogy a barátunk által okozott kárért a gazda vagy a kutyatartó a felelős. A szolgáltatónak pedig vízzel felöntött itatótálat kell biztosítani. Ahogy az aljegyző mondja, helyi igény nyomán indult az állatbarát térkép elkészítése.

„Mi most már úgy érezzük, hogy ez nemcsak a helyieknek jó, hanem a turistáknak is, hiszen akik ide látogatnak a városunkba, egy helyen megtalálják mindazt az információt, amire szükségük lehet. Tudják, hol lehet kutyával étkezni, hol lehet kutyával megszállni, vagy szabadidőt eltölteni egy kutyával, és bízunk abban, hogy tovább fejlődik majd ez a térkép, hiszen frissíteni szeretnénk, és egyre több vállalkozás kapcsolódik majd be ebbe a programba. Az Igazgatási Osztályon folyamatosan lehet jelezni az erre vonatkozó igényt”

– fogalmazott dr. Kása Brigitta aljegyző. Az állatbarát helyek mellett 40 olyan szolgáltató is jelentkezett ezidáig, akik állattartáshoz kapcsolódó munkát végeznek. A sajtótájékoztatón átadták az üzletek és szolgáltatók képviselőinek a Kutyával szabad! piktogramos matricát, mely jelzi, hogy jól szocializált kutyával szabad a belépés. Ahogy az aljegyző is utalt rá, a térkép folyamatosan frissül majd a jövőben.

Kapcsolódó galéria

Állat és kutyabarát térkép Nyíregyházán