Kürti László vendége Háy János író-költő volt a Móricz Zsigmond Könyvtárban

Folytatódik a Móricz Zsigmond Könyvtárban a Költők egymás közt sorozat. Az új esztendő első vendége Háy János költő-író volt. A József Attila és Szép Ernő- díjas, Móricz-Ösztöndíjas és Márai-díjas alkotót Lackfi János követi a közeljövőben a könyvtárban.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Háy János nemcsak hogy költő és író, drámaíró, novellista, de próbálkozott a zenével és a képzőművészettel is. Volt zenekara és koncertje, több könyvét maga illusztrálja, borítókat tervez. Sokműfajú alkotó – úgy véli, minden a lelkiállapoton múlik.

Háy János még kaszálni is tud.

– kezdte a csütörtök esti beszélgetést Kürti László vendégével, az ötlet persze ismét az alkotáshoz vezetett. Háy szerint a kaszálás a legharmonikusabb kétkezi munka. A vizualitás és az illat műalkotássá teszi, jött a váratlan kérdésre a meglepő válasz.

Kosztolányinak volt ez az ajánlata, hogy úgy kell a prózára tekintenünk, hogy azt minden nap kell tudni írni, és a versre úgy kell tekintenünk, hogy ünnepnap, amikor összejön. Ezt maximálisan alá tudom támasztani. A prózaírás egyszerűen a gyakorlat, hogy elkezdem csinálni, annak révén az ember helyzetbe tud kerülni és megszülethet a próza. A versnél viszont az van, hogy ha nincs az a sajátos együttállása az érzelmeknek, a hangulatnak, akkor hiába erőltetem, hiába tudom a hatodfeles jambust, vagy keresztrímet, hiába van szakmai tudásom, abból soha a büdös életben nem lesz vers.

– fogalmazott a vendég.

Háy János tanári pályán indult, közben publikált. Narancsszívszonett címmel irodalmi periodikát indított, majd felhagyott a tanári hivatással. Több kiadónál dolgozott szerkesztőként. Első verseskötete, a Gyalog megyek hozzád sétálóúton után jött az első regény, sőt az első dráma, a Gézagyerek.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A Kossuth-díjon kívül szinte valamennyi díjat, elismerést megkapta. Valós közéleti témák foglalkoztatják, bár mint mondja, rendkívül elzártan él.

Nekem vannak mániáim, vannak fixa idealjaim, szeretnék harcolni azért, hogy nagyobb mobilitás legyen Magyarországon. Szeretnék azért harcolni, hogy a vidék – Budapest ellentét megszűnjön. Szeretném, ha kevesebb szegény ember lenne és sokkal több olyan ember élne ebben az országban, aki megtalálja a saját sorsát, a saját életét, és megtalálja a boldogulásának az útját. Én ilyen nagyon egyszerű evangéliumi elvek alapján gondolkodom az életről.

– így vallott Háy János.

A Költők egymást közt sorozat szerkesztője, a ma már Bella István-díjas Kürti László költő tervei szerint márciusban Lackfi János lesz a Móricz Zsigmond Könyvtár vendége.

 

Matyasovszki Edit