Kultúrmisszió és szórakoztatás! Tudta, hogy a Talamba Ütőegyüttes kétnegyede nyíregyházi?!

Pár héttel ezelőtt egy dedikált CD-t tartottam a kezemben. Hazánk ’kuriózumegyüttesének’ első hangzóanyaga volt a családi CD-állvány egyik ékessége évek óta. De vajon mióta van ott az a CD? Talamba – Okamale. Hihetetlen, de több mint 10 éve! Sőt, az is megdöbbentő, hogy a Talamba idén már 20 éves! De a hallgatóság és a zenekar is örökifjú, én úgy vélem! A jubiláló ütőegyüttesről, a hangszerek palettájáról és a formáció küldetéséről beszélgettem Zombor Leventével:


Néha nekünk is hihetetlen, hogy már eltelt 20 év! Főiskolai barátság, tehetség kovácsolta össze a Talambát! Két évtizeddel ezelőtt egyszerűen mostohának éreztük az ütősök helyzetét, többek között azt, hogy a legtöbb zenekarban hátul ülünk és a feladatunk nem kielégítő… Meg akartuk mutatni, hogy az ütősök szólistaként is kitűnően szerepelhetnek a színpadon!

Bebizonyították, nem is akárhogy! A különböző zenei stílusok között otthonosan mozognak a Talambás srácok, az Ütőhangszerek Fenegyerekeinek is hívják őket. Tudta, hogy a formáció kétnegyede nyíregyházi kötődésű? V. Nagy Tamás (Kopasz) és Grünvald László mellett két szabolcsi zenész adja a néha eszméletlen ütemet: Szitha Miklós és Zombor Levente. 2007-ben azonban az együttes tagjai Gödöllőre költöztek, ott találták meg saját és zenei alkotásuk megfelelő otthonát, helyszínét.


Szórakoztatás, koncertek, interaktív hangszerbemutatók. Utóbbi szinte küldetésünk lett. Azt szeretnénk, hogy minél több gyermek megismerje, megszeresse az ütőhangszereket. Eleinte még csak osztálytermekben kápráztattuk el a kicsiket egy-egy rendhagyó énekórán, de az elmúlt években például kultúrházakat és megannyiszor a MÜPA-t is megtöltöttük érdeklődő fiatalokkal.


Értéket képviselnek, miközben az egész világot bemutatják koncertjeiken kicsiknek és nagyoknak. Közel 400 hangszer, 20 év, 8 lemez és több mint 2000 koncert! A számok is lehengerlőek!


Egy ütőhangszerrel ugyanúgy lehet szerelmet vallani, mint egy gitárral. Nagyívű dallamokat vagy akár egy altatódalt is játszhatunk gyermekünknek. Mi ezt szeretnénk bebizonyítani! Itthon és külföldön is. Tavaly szeptemberben például hazai ütőegyüttesként elsőként koncertezhettünk Afrikában! Katartikus élmény volt!

Feldolgozások és saját dalok acél dobon vagy éppen vízvezetékcsövekből megálmodott pipe-marimbán? Esetleg a világon egyedülálló módon akrilból készült, programozható és guruló LED-dobszett a színpadon? Mindezek láthatóak, hallhatóak idén is megannyi helyen! A Talamba jubileumi nagykoncertje november 8-án Budapesten lesz, a MÜPA-ban!

Szerző: Rutkai

Fotók: Nánási Pál

Facebook oldaluk