Különleges hangverseny a Vikár Sándor Zeneiskolában
Fotó: Szarka Lajos

Folytatódik az Értékes Esték programsorozat, mely keretében hangversenyt tartottak a Vikár Sándor Zeneiskolában hétfőn. Az intézmény bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba ezt ünnepelve, 12 műsorszámot hallhatott a közönség.

1939-ben a Bessenyei Társaság indította el a zeneoktatást Nyíregyházán, városunknak 1950 óta van saját önálló zeneiskolája, mely idén túllépte az ezerfős tanulólétszámot. Az intézményben a leggyakrabban választottak a billentyűs hangszerek, de kedveltek a fúvósok, a gitár vagy az ütősök. A hétfői hangversenyen sokan megmutatták tehetségüket, volt zongora, orgona, sőt népdalének is, de még az oktatók is bekapcsolódtak az ünneplésbe, mely akár egyfajta visszaemlékezés is lehet az elmúlt 84 sikeres évre.

Nálunk a legnagyobb presztízzsel rendelkező versenyek az Oktatási Hivatal által kiírtak. Valamennyi ilyenen el szoktunk indulni, ahol a tanulók szép eredményeket érnek el. Büszkeség számunkra, hogy nemcsak országosan, de nemzetközi szinten is sikeresen szerepelünk a rendezvényeken. Több mint 300 művész származik intézményünkből, nagyon büszkék vagyunk a régi és a jelenlegi növendékeinkre is” – mondta el Tamás Attila, a Vikár Sándor Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Nyíregyháza Települési Értéktárának már 62 nemzeti értéke van. Idén a bizottság 10-et vett fel a javaslattételek alapján. A Vikárt Szabó Tünde igazgatóhelyettes jelölte a pandémia idején.

„A Vikár Sándor Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és tanulóinak kimagasló kultúraközvetítő tevékenysége került be az értéktárba. Méltán lehetünk mi, nyíregyháziak büszkék az intézmény művészeire, hiszen számos díjat nyertek el, a városi rendezvényeken rendszeresen fellépnek” – emelte ki Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

A világjárvány időszakában a rendezvények korlátozva voltak, ekkor az Értékes Esték programsorozat szünetelt. A folytatásra nagy az igény, a következő előadás novemberben lesz, mely a Kállay Gyűjteményt fogja bemutatni.

Kapcsolódó galéria

Értékes Esték - Vikár Sándor Zeneiskola