Kulcsrakész a családvédelmi csomag – Itt vannak a részletek!

Egyre több fiatal család költözik Kecskemét új városrészébe, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy egy új, 52 férőhelyes bölcsődét épít. A több mint 350 millió forintos beruházás az év végére készülhet el.

Egerszalókon viszont már a következő hónapban átadhatják a település új minibölcsődéjét. A polgármester azt mondta: egy régi épületet újítanak fel, a szigeteléssel valamint a nyílászárók és a tető cseréjével már végeztek. Hét gyermek ellátását tudják majd itt biztosítani, de már most azt tervezik, hogy egy nagyobb bölcsődét is kialakítanak

Az új tanév kezdetekor, szeptembertől, már a családi bölcsődét meg tudjuk nyitni, és ezzel párhuzamosan pedig egy nagy bölcsődei pályázatot szeretnénk benyújtani márciusban, mind a kettő az óvoda közelségében fog megvalósulni.

– nyilatkozta Varga István, Egerszalók polgármestere.

Bölcsődeépítési programot indított a kormány

Magyarországon 21 ezer bölcsődei férőhellyel van kevesebb, mint kellene. A kormány ezért bölcsődeépítési programot indított, így az év végéig tízezer férőhelyet alakítanak ki országszerte, a többit pedig a következő három évben építik fel.

A teljes bölcsődei ellátás kialakítása része annak a 7 pontos családvédelmi akciónak, amit Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be az évértékelőjében.

Ennek részeként júliustól tízmillió forint kamatmentes hitelt igényelhetnek a fiatal házasok, bővítik a csok kedvezményes hitelét, és már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermek érkezésekor pedig négymillió forintot vállalnak át a családok jelzáloghiteléből.

– közölte az M1.

Bevezetik a nagyszülői GYED-et, és elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Emellett azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

Családcentrikusak a magyarok

A családügyért is felelős államtitkár a Kossuth Rádióban azt mondta: kulcsrakész a családvédelmi csomag, és nemsokára az is kiderül, milyen törvényeket kell bevezetni a hétpontos akciótervhez. Novák Katalin úgy fogalmazott: a nemzeti konzultációból világosan látszik, a magyarok családcentrikusak és a nők szeretnének gyermeket vállalni.

Mi ebben igyekszünk segítséget nyújtani, hogy azok a fiatalok, akik nem biztos, hogy annyi támogatást kapnak otthonról, amivel önálló életet tudnak kezdeni, kapják meg azt a kezdő lökést, azt a kezdő segítséget, aminek köszönhetően tudnak egy olyan egzisztenciát teremteni, amelyből utána már tudnak tovább építkezni maguk is.

– közölte Novák Katalin.

Az adatok szerint húsz éve nem volt olyan magas a gyerekvállalási kedv, mint tavaly, és húsz éve nem kötöttek annyi házasságot, mint 2018-ban, amikor több mint százezer fiatal mondta ki az igent, hangzott el az M1-en.

 

Forrás: hirado.hu